Toshiba AT300: onterecht onbemind?
Toshiba AT300 Foto: ast
We zouden het bijna vergeten, maar Samsung, Acer en Asus zijn niet de enigen die degelijke Android-tablets maken. Ook Toshiba heeft met de AT300 een Android-tablet in huis die niet teleurstelt.

De Toshiba AT300 is een potige 10-inch tablet die aangestuurd wordt door Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Deze tablet ligt goed in de hand, onder meer omdat hij niet overdreven zwaar is, en bovengemiddeld dun. Ook de achterkant voelt prettig kwaliteitsvol aan, met een aluminium textuur die nog het meest doet denken aan een golfbal.

SD-geheugenkaart

Toshiba heeft als een van de enige tabletmakers een volwaardig SD-geheugenkaartslot in de zijkant weggemoffeld - de kleinere microSD-standaard is veel couranter bij tablets en smartphones - en dat is mooi meegenomen voor fotografen die snel hun foto’s naar hun Toshiba-tablet willen overpompen.

Het lijkt misschien een beetje flauw om te vitten op een klein detail zoals de oplaadkabel van een toestel, maar we doen het toch: de connector van deze Toshiba is monsterlijk groot, en de kabel zelf is stugger dan we gewoon zijn. Dat zijn uiteraard geen geldige argumenten om deze tablet niet te kopen, maar het valt wel op.

Weinig toeters en bellen

Toshiba lijkt relatief weinig wijzigingen aangebracht te hebben aan de standaard Ice Cream Sandwich op deze AT300, en dat is alleen maar toe te juichen. Heel wat fabrikanten van Android-toestellen voorzien het besturingssysteem van een karrenvracht bijkomende toeters en bellen die in veel gevallen compleet overbodig zijn. Toshiba doet dat niet, en scoort daarmee goede punten. De AT300 staat wel zo ingesteld dat hij bij het scrollen een subtiele trilbeweging maakt, en het kan misschien persoonlijke smaak zijn, maar wij vinden dat na een tijdje toch vooral vervelend. Gelukkig kan je dat voortdurende getril uitzetten - bij het onderdeeltje ‘Haptiek’ bij de instellingen.

De Toshiba AT300 mag bij het grote publiek dan misschien wat minder bekend zijn, hij desalniettemin een soepele Android-ervaring die minstens gelijke tred houdt met de concurrentie. Gewoon al door in de menu’s te duiken en verschillende apps op te starten en opnieuw af te sluiten, merk je meteen dat deze 10-incher van Toshiba degelijke prestaties voor zijn geld levert.

Als we dan toch een puntje van kritiek moeten geven: het kantelen van het scherm laat soms nogal op zich wachten. De vertraging is gelukkig niet persistent genoeg om echt vervelend te worden, maar duurt wel lang genoeg om op te merken. En dat is toch een beetje gek bij een tablet die verder krachtig genoeg schijnt te zijn en uitpakt met een splinternieuweTegra 3-processor.

Stroef

Het scherm zelf zit ergens halverwege het peleton: het is niet van superkwaliteit, maar heeft wel een degelijke neutrale kleurweergave en een aanvaardbare kijkhoek. De bediening lijkt wat aan de stroeve kant, en na een korte vergelijking met enkele toevallige tabletpassanten zoals de iPad en de Asus Transformer Pad moeten we concluderen dat het scherm echt minder glad is dan dat van de andere tablets.

Tot nader order blijven we bij onze mening dat tablets eigenlijk geen degelijke camera aan de achterkant nodig hebben en dat fotograferen met een tablet van 10 inch er op z’n minst nogal vreemd uitziet, maar hierdoor komt Toshiba wel goed weg. Over de camera van deze AT300 valt namelijk weinig goeds te vertellen, maar dat houden we dus niet tegen deze tablet in de beoordeling.

Conclusie

De Toshiba AT300 heeft duidelijk enkele onvolkomenheden en schoonheidsfoutjes, maar is in zijn totaliteit wel een gedegen 10-inch tablet met Android Ice Cream Sandwich. Het Japanse Toshiba is misschien geen ronkende naam in tabletland, maar deze AT300 kan de strijd met de concurrentie aan.