Huiszoekingen bij Nicolas Sarkozy
Foto: AFP
Agenten van de financiële brigade en de onderzoeksrechter Jean-Michel Gentil hebben dinsdag in Parijs huiszoekingen verricht in het huis van het echtpaar Nicolas Sarkozy-Carla Bruni en in de burelen en het advocatenbureau van de Franse oud-president. Dat meldt de Franse krant Le Monde. Het onderzoek kadert in de zaak-Bettencourt.

Er loopt sinds 2010 een onderzoek naar illegale gelddotaties van de steenrijke Liliane Bettencourt, erfgename van het L'Oréal-concern, aan de UMP, de partij van Sarkozy. Die zouden zijn overgemaakt ten tijde van de presidentiële campagne in 2007. 

Op 16 mei kwam een einde aan het presidentschap en aan de bijbehorende strafrechtelijke onschendbaarheid van Sarkozy. Hij moet nu vrezen voor vervolging.

De oud-president zou op twee manieren betrokken zijn bij de zaak. Ten eerste via Eric Woerth, de penningmeester van de UMP in 2007, die zowat 150.000 euro aangenomen zou hebben van Bettencourt. Ten tweede zouden verschillende getuigen weet hebben van bezoeken van Sarkozy aan Bettencourt, waarbij contant geld is overgedragen. 

'Absoluut onmogelijk'

Volgens Sarkozy's advocaat Thierry Herzog zullen de huiszoekingen 'nutteloos' blijken te zijn. De raadsman zegt de onderzoeksrechter op 15 juni documenten in verband met de agenda van zijn cliënt te hebben verstuurd waaruit blijkt dat het 'absoluut onmogelijk' is dat Sarkozy 'geheime ontmoetingen' met Liliane Bettencourt heeft gehad.

Alle verplaatsingen en alle plaatsen waar Sarkozy in 2007 is beland, stonden trouwens in verband met veiligheid onder controle van politiemensen. Herzog voegt eraan toe hun identiteit ook aan de onderzoeksrechter te hebben verstrekt.

Sarkozy en zijn gezin waren dinsdag zelf niet aanwezig tijdens de huiszoekingen. De familie is maandag op reis vertrokken naar Canada, zo liet zijn advocaat Thierry Herzog weten.