Ex-VB'er Jurgen Ceder op N-VA-lijst in Dilbeek
Foto: (belga)
Senator Jurgen Ceder, die in juli 2011 ontslag nam uit het Vlaams Belang, prijkt op de 6e plaats van de lijst waarmee de N-VA in Dilbeek naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt. De lijst wordt getrokken door Vlaams parlementslid Willy Segers, de huidige schepen van cultuur, toerisme en Vlaamse aangelegenheden. Op de tweede plaats van de lijst staat Diane Van Hove en op drie uittredend gemeenteraadslid Stijn Quaghebeur.

'Ceder heeft met ons contact opgenomen met de vraag om lid te worden en kandidaat te zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen omdat hij politiek actief wou blijven. Eerst de lokale afdeling en daarna het nationaal partijbestuur van N-VA heeft hiermee ingestemd. Wij kennen Ceder als een gedegen politicus die voor ons zeker een meerwaarde zal zijn. Wij kennen hem bovendien als een integer persoon die de doelstellingen van N-VA volledig onderschrijft', aldus Segers. De N-VA heeft in Dilbeek momenteel 2 raadsleden op 35.

Jurgen Ceder (49) zetelt sinds 1995 in de senaat. Tot juli 2011 zetelde hij er voor het Vlaams Belang. In de periode 2009-2011 was hij ook fractieleider voor deze partij in de senaat.

Ceder nam medio 2011 ontslag uit het Vlaams Belang. In navolging van Frank Vanhecke kon ook hij zich niet verzoenen met de strategieën van de partijtop. Sinds 2001 zetelt hij ook in de gemeenteraad van Dilbeek. Sinds zijn ontslag uit het Vlaams Belang zetelt hij zowel in de senaat als in de gemeenteraad als onafhankelijke.

'Macht breken'

'Voor het eerst heeft een partij een reële kans om de macht van de traditionele partijen te breken', geeft Ceder aan als een van de redenen om lid te worden van de N-VA. De gewezen Vlaams Belanger benadrukt dat een eventuele kandidatuur voor de Vlaamse en federale verkiezingen van 2014 niet aan de orde is. 'Dat is vandaag noch mijn verwachting, noch mijn betrachting', zegt hij.

Ceder was naar eigen zeggen niet alleen gecharmeerd door het algemene politieke project van de N-VA. De partij beschikt ook lokaal over een zeer sterke ploeg onder leiding van Segers. 'Vanop de zesde plaats wil ik een bescheiden steun leveren aan de lijst', voegt hij er nog aan toe.