Bouw zelf een app in 8 stappen
Foto: zdnet
Ze hebben even op zich laten wachten, maar ondertussen duiken ze hier en daar op: handige tools om je eigen mobiele app te maken. Met de online toepassing TheAppBuilder maak je op een paar minuten zelf een iPhone-, Android- en Windows Phone-app.

Het internet werd vijftien jaar geleden pas echt interessant toen er eenvoudige tools verschenen waarmee je een eigen website kon maken. Vanaf dat moment had je geen al te doorgedreven kennis van HTML-code meer nodig om mee te doen met de opkomende internetrage, en konden zelfs de slager en de bakker om de hoek in geen tijd een eigen site creëren. Het heeft even geduurd, maar nu kan dat dus ook voor de nieuwe revolutie: mobiele apps. Met de online tool TheAppBuilder www.theappbuilder.com bouw je snel een eenvoudige app, en publiceer je die desgewenst ook op de App Store (met aparte versies voor iPhone en iPad), Google Play Store en Windows Phone Marketplace.

Die slager of bakker kan nu dus zijn eigen app online gooien. Opgepast: een gepubliceerde app kost wel geld (29 dollar of zo’n 21 euro per maand, om precies te zijn), maar je kan er op termijn ook wat aan verdienen, natuurlijk. En een kladversie op je eigen smartphone zetten kost niets.

STAP 1: Een ‘draft’ maken

Het begint doodeenvoudig als je naar www.theappbuilder.com gaat: meteen merk je dat TheAppBuilder een no-nonsense toepassing is, zodat je niet veel nodig hebt om van start te gaan. Tik gewoon de naam in die je aan je app wil geven en klik op Go Build. Meteen kan je aangeven wat er allemaal in je app moet zitten: een rss-feed, een YouTube-kanaal, een internetpagina, Twitter- en Facebook-pagina’s, foto’s, een agenda enzovoort. De Simple Tab is een eenvoudige pagina met zelf te lay-outen tekst en beeld, die je later kan invullen. Ik hou het voor de Clickx-app eenvoudig, en gooi er alleen het YouTube-kanaal en de rss-feed met hints en tips tussen. En contactinformatie, want dat wordt een belangrijk onderdeel voor de bakkers en slagers onder ons. Als je alles hebt aangevinkt wat er in je app moet zitten, klik je op Next.

STAP 2: Bronnen toevoegen

Nu wordt het tijd dat je dingen gaat invullen. Voor ‘statische’ tabs vul je ter plaatse dingen in, voor tabs die verwijzen naar webinhoud geef je hier het juiste adres. Noteer in ieder geval goed de juiste internetadressen, en dubbelcheck ze nog eens voordat je ze invoert. Je kan voor je eigen draft dus eender welke webinhoud kiezen, maar als je ambitieuzere plannen hebt, moet dat natuurlijk eigen materiaal zijn; anders kom je later in juridische problemen. Je merkt ook dat de Simple tab-ruimte hier onberoerd wordt gelaten: die kan je pas bewerken als je aan de slag gaat met de gedownloade lay-outtool. Klaar om je app af te werken? Klik dan opnieuw op Next.

STAP 3: Je kladversie op de smartphone

En zo wordt je app klaargemaakt terwijl je wacht. Wat je tot slot nog moet doen, is je naam, je e-mailadres en je mobiel telefoonnummer invoeren, en uiteraard de voorwaarden van TheAppBuilder onderschrijven. Als je vervolgens een laatste keer op Next klikt, gebeuren er twee dingen. Er komen twee e-mails op je af: eentje met je inloggegevens voor een eventuele volgende TheAppBuilder-sessie, een tweede met downloadadressen voor alvast de iOS- en Android-versie van je app-kladje. Maar dat laatste zou je ondertussen ook via sms gekregen moeten hebben (op het telefoonnummer dat je zonet hebt ingevoerd). Het simpelste is dus via de sms: tik op het downloadadres, en het ding wordt naar je smartphone gedownload en geïnstalleerd.

STAP 4: Je klad-app controleren

Laat ons eens een blik werpen op de app die je net hebt gemaakt. Het eerste wat je ziet wanneer je hem aanzet, is een brokje reclame voor de betalende versie van TheAppBuilder (die we zo dadelijk zullen bekijken), maar daarna krijg je onderaan keurig alle tabs die je net hebt aangemaakt. Voor de bakkers en slagers onder ons is de contact-tab erg belangrijk, omdat die alvast fysiek wat volk naar je tent kan lokken: het adres in kwestie kan bewaard worden in je adresboek, en als je op het adres klikt, komt het tevoorschijn in Google Maps – wie je app downloadt, wordt dus met het handje naar je voordeur geleid.

STAP 5: Lay-outsoftware installeren

Ondertussen staat de TheAppBuilder-site klaar voor de volgende stap: de definitieve, gepolijste, commerciële versie van je app bewerken. Daarvoor heeft het systeem een dowloadbaar programma klaarstaan, waarmee je het mobiele programma dat je net in het klad hebt gemaakt verder kan bewerken en lay-outen. Klik op For Windows of For Mac, afhankelijk van je systeem, en het wordt opgehaald.

Terwijl de download binnenrolt, krijg je alvast wat tips via een video op de website. Haal het programma uit zijn zip-bestand en voer het uit, waarna je alvast een handige interface krijgt in de vorm van een smartphone. Voer de inloggegevens in die je zonet hebt gekregen en klik vervolgens op het Instellingen-knopje, rechts bovenaan. Zoek daar naar de knop Load app en selecteer het kladje dat je net hebt aangemaakt.

STAP 6: Een ‘witte’ tab bewerken

Met de desktoptoepassing van TheAppBuilder heb je vrij spel om je app te bewerken. Kijk maar eens naar die Simple tab. Die bestaat momenteel enkel uit een beeld, dat je kan bewerken door er gewoon op te klikken en er een ander beeldbestand voor in de plaats te schuiven – eentje dat op je computer staat, of een dat je nu maakt met de webcam. Maar er zijn nog meer mogelijkheden voor nieuwe tabs. Daarvoor ga je, opnieuw in het instellingenscherm, onderaan naar Customize app. Je krijgt nu een scherm waarmee je nieuwe tabs kan maken. Klik, als je er eentje hebt geopend, op Edit Layout, en je kan het hele uitzicht van de pagina bewerken. Zo bricoleer je stilaan de app van je dromen bij elkaar.

STAP 7: Je app afwerken

Kijk je app nog eens goed na om alles af te werken. Knip-, plak- en priegelwerk. Als alles naar wens is, klik je terug op het knopje Instellingen en kies je daar voor Save. Nu kan je de definitieve versie van je app downloaden uit de cloud, zodat je de recentste versie in handen hebt. Op dit moment werkt de app alleen maar op onze eigen smartphone, maar daar nemen we geen genoegen mee: in de laatste stap gaan we het ding publiceren.

STAP 8: Publiceren!

Deze stap is natuurlijk enkel relevant als je effectief commerciële plannen hebt met je app. Gezien de relatief stevige mogelijkheden die de vorige stappen je boden, komt je app – als je er het nodige werk hebt ingestoken – zeker in aanmerking om er (als reclamekanaal dan, want de apps worden per definitie gratis verdeeld) geld mee te verdienen. Het addertje onder het gras is dat het jou op dit punt – commercieel succes of niet – geld zal kosten: liefst 29 dollar per maand leg je neer om je app op de drie downloadwinkels te zetten en te houden.

Als je daar klaar voor bent, en je app is gedubbel- en getriplecheckt, dan is het tijd om terug te keren naar de website. Indien je de webpagina hebt weggeklikt, roep je je account terug op met Manage My Account, waar je je inloggegevens invoert en vervolgens je app aanklikt. Nu nog een kleine wizard doorlopen waarin je een beschrijving geeft (klik vervolgens op Next), een beeldbestand toevoegen als logo (liefst in een resolutie van 512 op 512 pixels) en tot slot de boel publiceren – nadat je de gage betaald hebt, natuurlijk. Het bedrijf achter TheAppBuilder helpt je om de boel gecertificeerd te krijgen, wat best nog eventjes kan duren. Maar daarna kunnen de centen beginnen binnenstromen.