'Als hij zijn mond niet houdt, moet hij opstappen'
Patrick Dewael Foto: BELGA
Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) krijgt tijdens de plenaire vergadering in de Kamer de wind van voren voor zijn kritische uitspraken op het EU-masterplan van Europees president Herman Van Rompuy.

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer wilden verschillende fracties uit de oppositie weten welk standpunt premier Elio Di Rupo zal innemen over het plan van Van Rompuy over de versterking van de eurozone. Aanleiding waren de kritische bedenkingen die zijn partijgenoot Paul Magnette in deze krant over die tekst uitte, terwijl Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne zei dat ons land het plan volledig zal steunen.

Liberaal fractieleider Patrick Dewael vindt dat er voor het eerst een plan op tafel ligt dat geen halfslachtige maatregelen bevat. 'Ons land is verplicht het plan te steunen en niet met een dubbele tong te spreken'. 

Volgens Dewael moet ons land het plan van Van Rompuy ook steunen, omdat 'hij een Belg is'. 'Mocht vandaag een Duitser of Fransman voorzitter zijn van de Europese Raad en met een plan komen, dan zouden die regeringen hem ook niet afkraken, zelfs al zou hij tot een andere partij behoren.' 'Ons land heeft een historische rol te spelen. In het verleden zijn we altijd ondubbelzinnig pro-Europees geweest', aldus de fractieleider.

'Un ministre ferme sa gueule, ou il démissionne'

'Van Rompuy is er een van ons, en wordt benaderd door de eigen regering met een korrel zout. Ik vind dat niet kunnen', klonk het scherp.

'Als je lid bent van de regering, leg je je neer bij de consensus van de regering.' Dewael verwees daarop naar een legendarische uitspraak van de socialistische politicus Jean-Pierre Chevènement: 'Un ministre ferme sa gueule, ou démissionne' (een minister moet zijn mond houden, of opstappen, red.).

'Ik ken geen enkele minister die de ene minuut namens de regering kan spreken, en de andere niet', sneerde hij nog. Magnette had in het interview aangegeven dat hij sprak voor de PS, en niet voor de regering.

Magnette kaatst bal terug

PS-vicepremier Laurette Onkelinx laat weten haar partijgenoot te steunen. Hij vertolkt het standpunt van de PS binnen de regering, zo werd vernomen in de omgeving van de vicepremier. Magnette zelf lijkt niet onder de indruk van de uithaal van Open VLD-Kamerfractieleider Patrick Dewael.

'Ik hoor Open VLD-ministers de automatische indexering van de lonen betwisten. Ik veronderstel dat meneer Dewael dan ook hun ontslag zal vragen. Ofwel heeft iedereen het recht een standpunt te vertolken, ofwel moet iedereen zwijgen', kaatste Magnette in de wandelgangen van de Kamer de bal terug.

Volgens de Franstalige socialist is de sfeer binnen de regering uitstekend. Hij merkte op dat Dewael geen deel uitmaakt van de regering en dat de plenaire vergadering van donderdag het moment is van 'politieke dramaturgie'.

'Regering staat achter plan Van Rompuy'

De uithaal van Magnette was ook bij Kristof Waterschoot (CD&V) in het verkeerde keelgat geschoten. Hij meent dat het plan bij het regeerakkoord aansluit. 'Vergissen is menselijk, maar het is niet voor herhaling vatbaar', zei hij. Vanop de oppositiebanken merkte Stefaan Van Hecke (Groen) op dat niet alleen Magnette voor zijn beurt had gesproken, maar ook Dewaels partijgenoot Van Quickenborne.

Magnette had zich bijzonder kritisch uitgelaten over het plan dat Van Rompuy had voorgelegd. De minister had het in De Standaard onevenwichtig, te rechts, betuttelend en niet-democratisch genoemd, en zei dat 'het leek of de Europese Centrale Bank de tekst zelf geschreven heeft'.

Omwille van de Europese top vertolkte minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders het standpunt van de regering over het plan. Hij zei dat de regering voorstander is van een betere, diepere Europese integratie. 'Wij pleiten voor een meer federale Europese Unie', luidde het. Hij stelde nog dat de regering voorstander is om verder te gaan met twee evoluties: richting een Europees toezicht op de banken en een betere gezamenlijke aanpak van de schulden. 'Het is een beetje zoals de discussie over de kip en het ei, maar op het einde moeten beide er zijn', sprak Reynders.

Ook minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) zei in Villa Politica dat 'de ganse regering achter het plan van Van Rompuy staat'.

N-VA diende na afloop overigens nog een ordemotie in met de vraag om Di Rupo nog tijdens de plenaire vergadering een verklaring af te laten leggen over het functioneren van Magnette.