'Grote rosse vleermuis' voor het eerst gespot in België
de grote rosse vleermuis. foto Peter Kanuch Foto: Peter Kanuch, Natuurbericht.be
Aan de kust in Heist zijn onlangs tweemaal geluidssignalen opgevangen van de 'grote rosse vleermuis'. Dat meldt Natuurbericht.be. Het gaat om een vleermuis-soort die nog nooit eerder in België werd waargenomen.

'Of de grote rosse vleermuis een dwaalgast was, een individu dat de kustlijn als trekroute gebruikte of een exemplaar dat zich ergens in de buurt ophield, is momenteel nog niet duidelijk', verklaart de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt.

De soort wordt beschouwd als één van de zeldzaamste vleermuissoorten uit Europa. Met een vleugelspanwijdte tot ruim 45 centimeter en een gewicht tot bijna 80 gram gaat het ook om de grootste Europese soort. De dichtstbijzijnde waarneming gebeurde in 2009 nabij Parijs.

Grote rosse vleermuizen eten grote kevers, libellen, nachtvlinders en, wellicht als enige vleermuizensoort ter wereld, kleine zangvogeltjes.

Onderzoek naar doortrekkende vleermuizen

Tussen begin april en midden mei voerde de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt een onderzoek uit naar doortrekkende vleermuizen aan de Belgische kust. Op een flatgebouw op de zeedijk in Heist werd een detector opgesteld die automatisch alle ultrasone geluiden van voorbijvliegende vleermuizen registreerde.
Het geluid van de grote rosse vleermuizen dateert van 20 april, maar de opnames werden aan verschillende specialisten voorgelegd om zekerheid te krijgen.

Naast de nieuwe soort werden vooral 'ruige dwergvleermuizen', 'gewone dwergvleermuizen' en enkele 'rosse vleermuizen' waargenomen. Minstens twee keer werd het geluid van een 'tweekleurige vleermuis' geregistreerd; voorheen werd die slechts een dertigtal keer in België gemeld.

Met de ontdekking van de grote rosse vleermuis komt het aantal vleermuissoorten in België op 22.

Meer informatie over de waarneming van vleermuizen vindt u op de website van Natuurbericht.