De Belgische ontwerpster Véronique Branquinho maakt in september haar comeback met een nieuwe prêt-à-portercollectie die ze in Parijs zal voorstellen.

Véronique Branquinho zette in 2009 haar eigen label stop. Slechte cijfers in een context van economische crisis dwongen haar om een streep te trekken onder de nv James. Toch werd haar naam nog niet helemaal van de modekaart geveegd: dankzij samenwerkingen met Delvaux en Marie Jo, konden we de voorbije jaren geregeld van haar talent proeven.

Vijf seizoenen lang ontwierp ze voor Delvaux. Ze slaagde er probleemloos in om een frisse wind te laten waaien doorheen het klassieke accessoireshuis. Net op het moment dat de Belgische tassenfabrikant het bedrijf overhevelde naar een Chinese investeerdersgroep, vond Branquinho de tijd rijp om om de samenwerking te beëindigen. 'Niet door de Chinese overname maar omdat ik het de hoogste tijd vond voor iets nieuws', beklemtoonde ze destijds.

En dat kunnen we nu alleen maar bejubelen. Voor haar kersverse label neemt Branquinho de Italiaanse kleermaker Gibò Co. SpA in de arm. Samen zullen ze in september het nieuwe label lanceren.

'We willen het Belgische kwaliteitslabel weer op de modekaart zetten door het te introduceren in exclusieve boetieks over de hele wereld', aldus het Italiaanse bedrijf. 'In eerste instantie leggen we het accent op prêt-à-porterkledij en schoenen. Later kunnen daar accessoires bij komen', aldus de Italiaanse producent.

De samenwerking is niet zonder precedent. Eerder werkten Branquinho en Gibòs dochterbedrijf Iris samen voor schoenencollecties. 'We zijn blij ons bedrijf te kunnen koppelen aan dit Belgische talent', aldus Gibòs.

Branquinho zelf is tevreden dat ze zich voortaan vooral op het creatieve luik kan storten. 'Vroeger was ik helemaal onafhankelijk maar dat betekende wel dat ik heel vaak bezig was met het zakelijke aspect.'

Branquinho kende eind jaren negentig een doorbraak samen met Belgische kleppers zoals Raf Simons, A.F. Vandevorst en OIivier Theyskens. In 1998 rijfde ze de VH1 Fashion Award binnen en in 2000 nam ze de Moët Fashion Award in ontvangst.