Op het touchscreen van een tablet kan je best aardig typen, maar voor langere teksten gaat er niets boven een fysiek toetsenbord. Logitech heeft met de Solar Keyboard Folio een nieuw model uit - eentje dat op zonne-energie werkt. Een test.

Het eerste wat opvalt aan de Solar Keyboard Folio (129 euro) is de afwerking van het product. Het AZERTY-klavier zit mooi geïntegreerd in een stijlvolle beschermhoes van kunstleder, waarvan het design sterk doet denken aan de Smart Covers van Apple zelf.

Logitech ondersteunt ook netjes de zogeheten iPad-hoesvergrendeling: bij het dichtklappen duikt de iPad vanzelf in sluimerstand, bij het openen springt hij automatisch weer aan. Alle aansluitingen en knoppen van de iPad blijven goed toegankelijk, en ook voor de cameralens en de luidspreker zijn netjes uitsparingen voorzien.

Zonnepaneel

De communicatie tussen tablet en toetsenbord geschiedt draadloos, via een Bluetooth-verbinding. Dat kost stroom, maar géén batterijen. Aan de onderkant van het klavier zit namelijk een langwerpig zonnepaneeltje waarmee de Solar Keyboard Folio zichzelf oplaadt. De positie van het paneel lijkt wat vreemd gekozen, want meestal ligt de hoes met deze kant plat op de tafel. Gelukkig heeft het apparaat niet echt veel licht nodig en hoeft het ook niet per se om zonlicht te gaan. Bovendien: eenmaal volgeladen gaat de accu volgens Logitech tot wel twee jaar mee, zelfs in volledige duisternis (gebaseerd op een gebruik van twee uur per dag).

Hoewel het klavier een stukje smaller is dan een pc-toetsenbord tikt het al gauw lekker weg. De knoppen voelen natuurlijk aan en bieden een prettige weerstand, en doordat het virtuele klavier achterwege blijft heb je in een programma als Pages een veel ruimer zicht op je werk.

Een ander belangrijk voordeel van een écht keyboard is dat je een aantal extra knoppen tot je beschikking hebt. Denk aan de vier cursortoetsen en de tabtoets, maar ook aan alle tekens die veel sneller toegankelijk zijn dankzij de combinaties die je kunt vormen met Alt, Command en Control.

Voorgeprogrammeerde toetsen

Logitech voorzag bovendien nog een vijftiental voorgeprogrammeerde functietoetsen. Ze helpen je onder meer om snel een stuk tekst te selecteren, kopiëren en te plakken, de Spotlight-zoekfunctie op te roepen of om de iPad af te sluiten. Erg handig, maar de rode opdruk van deze functies (op grijze toetsen) vinden we minder geslaagd. Bij matige lichtomstandigheden kan je nauwelijks zien waar de verschillende Fn-toetsen voor dienen.

Op de rij van de spatiebalk vind je voorts nog een achttal mediatoetsen, zoals Play, Pauze en – voor in een foto-app – Diavoorstelling. Deze functioneren overigens alleen in de tweede werkpositie van de Solar Keyboard Folio, waarbij de iPad wat platter komt te liggen.

Minpunten? Hooguit enkele details. Zo wordt het wat lastiger om de iPad op de normale manier te gebruiken. Wanneer je de hoes de andere kant op vouwt, bestaat de helft van de achterkant plots immers uit toetsen. De andere helft biedt weliswaar nog net voldoende houvast, maar als je comfortabel met je iPad op de bank wil hangen, haal je het toestel er toch best even uit.

Hou er verder rekening mee dat de oplossing van Logitech wat ‘slapper’ is dan een echte laptop. Op een stevige ondergrond zoals een bureau of een vliegtuigtafeltje merk je daar niks van, maar op schoot is de constructie minder stabiel. Dat de Solar Keyboard Folio je iPad ook wat zwaarder en dikker maakt, spreekt voor zich.

Conclusie

De Solar Keyboard Folio is niet goedkoop, maar het is wel een van de betere iPad-toetsenborden die je op de kop kan tikken: stevig en flexibel gebouwd, lekker om op te typen én je hoeft er nooit nieuwe baterijen in te stoppen. Hou er wel rekening mee dat de accessoire enkel geschikt is voor de nieuwe iPad en de iPad 2. De allereerste tablet van Apple past er helaas niet in.