Dollarmiljonairs niet getroffen door crisis
Foto: © JUNG YEON-JE
Ondanks de wereldwijde financieel-economische crisis, is het aantal dollarmiljonairs in het voorbije crisisjaar toegenomen. Dat blijkt dinsdag uit het World Wealth Report van Capgemini en RBC Wealth.

De crisis lijkt het vermogen van de rijken nauwelijks aan te tasten. Het aantal dollarmiljonairs in de wereld bereikte in 2011 zelf een recordniveau. Volgens het dinsdag gepubliceerde World Wealth Report telt de wereld nu 11 miljoen mensen die beschikken over een vermogen van één miljoen dollar of meer. In 2010 waren dat er nog 10,8 miljoen.

Alle dollarmiljonairs samen beschikken over een gezamenlijk vermogen van 42.000 miljard dollar. Dat is wel 700 miljard dollar minder dan in 2010. Deze daling van het totale vermogen van de rijken doet zich quasi overal ter wereld voor. Enkel het Midden-Oosten ontsnapt aan die trend.

In België steeg het aantal dollarmiljonairs afgelopen jaar overigens met 1,7 procent - van 75.600 tot 77.000. Naar schatting 1 procent daarvan, zo'n 770 mensen, behoort tot de categorie van de 'superrijken', met een vermogen van minstens 30 miljoen dollar.

De stijging van het aantal rijken verliep in 2011 trouwens minder snel dan het jaar voordien. Opvallend is voorts dat Azië met 3,37 miljoen dollarmiljonairs voor het eerst het werelddeel met de meeste rijken is en Amerika voorbijgestoken is. De Amerikaanse dollarmiljonairs vertegenwoordigen met 11.400 miljard dollar wel nog altijd een groter vermogen dan de Aziatische, die zo'n 10.700 miljard dollar bezitten.