E-boeken doen het beter dan hardcovers
Foto: PhotoNews
In de Verenigde Staten zijn voor het eerst meer digitale boeken verkocht dan exemplaren met een harde kaft. De inkomsten uit e-boeken zijn het voorbije jaar toe met bijna 30 procent gestegen.

In het eerste kwartaal van 2012 bracht de verkoop van hardcover-boeken 229,6 miljoen dollar in het laatje, terwijl digitale publicaties goed waren voor 282,3 miljoen dollar. Dat zijn cijfers waar de Association of American Publishers mee uitpakt. Deze koepelorganisatie verdedigt de belangen van bijna 1.200 uitgevers in de Verenigde Staten.

Het is de eerste keer ooit dat e-boeken meer opbrengen dan boeken met een harde kaft. Vorig jaar brachten digitale publicaties in hetzelfde kwartaal 220,4 miljoen dollar op - net niet genoeg om de 223,5 miljoen dollar van de hardcovers te evenaren.

Uitgevers halen nog steeds de meeste opbrengsten uit de verkoop van paperbacks, al zijn die omzetten teruggevallen van 335 miljoen dollar in 2011 naar 299,8 miljoen dollar in 2012.

Opvallend is dat de boekensector in de Verenigde Staten in zijn totaliteit nog steeds groeit. Paperbacks mogen dan wel onder druk staan, maar toch is de totale netto-omzet op een jaar tijd met 1,8 procent gestegen.