Engeland heeft in groep B van het EK nipt Zweden geklopt. Engeland speelde sterk in de eerste helft en kwam verdiend 1-0 voor, maar moest youngster Danny Welbeck danken voor de knappe winning goal. Zweden is uitgeschakeld, Engeland heeft het lot in eigen handen.

 Bekijk gedetailleerde statistieken van de match op www.sportwereld.be/eurolive

 

Wordt Engeland een van de toernooiverrassingen van Euro 2012? Door een late coachwissel en een hoop afwezigen begonnen de Three Lions zonder verwachtingen aan het toernooi. Maar na een gelijkspel tegen Frankrijk volgde gisteren een opwindende zege tegen Zweden, gekruid met vijf fraaie doelpunten.

Engeland heeft aan een gelijkspel tegen Oekraïne genoeg om een kwartfinaleaffiche te versieren tegen Spanje, Italië of Kroatië.

Twijfel

Na het 1-1-gelijkspel tegen Frankrijk had Roy Hodgson goeie en slechte punten gescoord in het wantrouwige thuisland. Het resultaat was goed, maar het spel was niet echt om vrolijk van te worden. De Engelsen hielden voortdurend tien man achter de bal en vielen in de tweede helft nog nauwelijks aan. Hodgson koos voor een old fashioned 4-4-2, en dat is niet meteen een beginopstelling waarmee je dezer dagen de manitoes van het moderne voetbal overtuigt.

Ook tegen de Zweden begonnen de Engelsen zo voorzichtig als een ontmijningseenheid. De onschadelijk te maken bom heette Zlatan Ibrahimovic, de tactiek was omsluiten als een lekkende kerncentrale. Ibrahimovic moest zich ver laten terugzakken om de bal te vragen en alleen vanop afstand dreigen.

Roy Hodgson had alleen aanvallend gewisseld. Liverpool-aanvaller Andy Carroll kwam in de ploeg ten koste van Arsenal-tiener Alex Oxlade-Chamberlain. Ashley Young schoof op naar de linkerflank.Scott Parker, uitstekend op dreef tegen Frankrijk, had de eerste grote kans van de wedstrijd met een loeier. Isaksson was bij de pinken. Aan de overkant testte Larsson of Joe Hart wakker was.

Buffelstoot

De eerste helft was halfweg toen Steven Gerrard met een verre voorzet zijn Liverpool-maatje Andy Carroll bereikte. De spits torende boven de Zweedse defensie uit en buffelde de 1-0 tegen te touwen. Zweden moest nu aanvallen om in het toernooi te blijven en Engeland kon opnieuw in zijn defensieve egelstelling van tegen Frankrijk kruipen.
Terry deed een poging van Ibrahimovic afwijken en Hart onderschepte een diepe bal naar Elmander. De Zweden maakten een makke indruk en leken niet bij machte om orde op zaken te stellen.

Dat veranderde dramatisch in de tweede helft. Ibrahimovic kreeg een vrijschop niet door de muur, maar de rebound bracht hij met een schaarbeweging wel tot bij Mellberg. De Olympiakos-verdediger zag zijn doelpoging via Glen Johnson in doel verdwijnen.
Even later werd het nog erger voor Engeland toen diezelfde Mellberg een vrije schop compleet ongedekt mocht binnenkoppen. Roy Hodgson zonk tobbend neer op de bank en stuurde Theo Walcott het veld op.

Het bleek een gouden zet. Eerst moest Johnson nog ontzetten op een poging van Ibrahimovic, even later profiteerde Walcott van een weggekopte corner om uit te halen vanop afstand en de 2-2 tegen de touwen te jagen.

Zweden uitgeschakeld

Engeland wilde meer en kreeg meer. Opnieuw Walcott ging door, Manchester United-spits verschalkte Isaksson met een hak in de draai, nu al een van dé doelpunten van het EK.
De Zweden probeerden het nog met Christian Wilhelmsson, maar Joe Hart moest alleen nog tussenkomen op een afstandsschot van Ibrahimovic. Aan de overkant had Gerrard nog bijna de 4-2 aan de voet.

Zweden is na Ierland het tweede team dat Euro 2012 moet verlaten, Roy Hodgson en Engeland hebben hun reputatie van saaie kwieten afgeschud en liggen op koers voor de kwartfinales. Een gelijkspel tegen Oekraïne volstaat, ongeacht de score tussen Frankrijk en het al uitgeschakelde Zweden.

 

MAN VAN DE MATCH

Danny Welbeck
Rooney komt terug volgende match, maar Welbeck laat zich niet afschrikken. Zijn hakje zal de wereld rondgaan.