Dure Franse overname zet forse druk op voedingsbedrijf

Koningsdrama bij Vandemoortele

Vandemoortele herschikt zijn top als gevolg van slechte resultaten. Jules Noten, de topman van Balta, moet voor een ommekeer zorgen.
Koningsdrama bij Vandemoortele
Jules Noten. ip put

Van onze redacteur

BrusselAchter de komst van de topman van Balta Jules Noten bij Vandemoortele schuilt een drama dat geschreven werd in verschillende hoofdstukken. De directe bananenschil voor Vandemoortele was de veel te dure overname van de Franse bakkerijgroep Panavi. Een overname waarin ceo Jean Vandemoortele sterk geloofde, maar die hem een kater bezorgde wegens het veel te dure prijskaartje.

De dure overname dwong Vandemoortele al het investeringsfonds Gimv aan boord te halen én het kroonjuweel Alpro te verkopen. Dat deed de aandeelhouders van Vandemoortele morren. Die zagen de waarde van hun aandelen die jaarlijks berekend wordt, in elkaar zakken.

Tot overmaat van ramp bleek de winst van Panavi ook nog eens tegen te vallen. Panavi levert vooral aan grote (Franse) supermarkten en die eisen steeds lagere prijzen om de slag om de consument te winnen. Stijgende grondstofprijzen dreef de malaise ten top. Ook andere spelers, zoals het Nederlandse CSM, ontsnapten niet aan de malaise. CSM trekt zich deels uit die markt terug.

Jean Vandemoortele zette toenemende druk op divisiemanager Eddy de Mûelenaere, die in april de groep verliet. Jean Vandemoortele zag zich ook verplicht zijn familiale aandeelhouders te melden dat een minwaarde op de Franse ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer