Smartphones hoeven niet altijd veel te kosten. Maar krijg je voor minder geld ook een volwaardig toestel? Wij voelen de de goedkoopste Nokia-smartphone aan de tand, de Lumia 610.

De Lumia 610 situeert zich helemaal onderaan in het gamma van de Nokia-smartphones, na de modellen met volgnummers 900, 800 en 710. Deze Windows Phone is dus het absolute instapmodel bij Nokia en gaat voor zo’n 250 euro over de toonbank. Maar wat krijg je voor je zuurverdiende centen in de plaats, en belangrijker: wat moet deze budgetsmartphone missen?

Om de kostprijs van deze Lumia 610 zo laag te krijgen, heeft Nokia de minimumgrens opgezocht van onderdelen die het kan gebruiken zonder te moeten inboeten op de gebruikservaring van Windows Phone. Met succes, want waar heel wat goedkopere Android-smartphones met beperkte hardware struikelen over hun software, houdt deze Lumia goed stand op Windows Phone.

Uiteraard heet deze smartphone niet zoveel spierballen als de rest van de familie, en hier en daar moet je misschien zelfs wat langer wachten voor een menu openspringt, maar deze telefoon blijft overeind met een minimum aan werkgeheugen (256 MB RAM) en een enkele processorkern.

‘Voor deze app is een telefoon vereist met meer RAM’

Het strenge softwarebeleid dat voor deze Lumia gehanteerd wordt, zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Want de apps en games die te zwaar zijn voor deze smartphone, kunnen gewoon niet geïnstalleerd worden. Zo simpel kan het soms zijn. ’Voor deze app is een telefoon vereist met meer RAM dan de Nokia Lumia 610’ krijgen we dan te lezen. En hoewel we liever géén app hebben dan een app die de telefoon op de knieën dwingt, moet deze Windows Phone toch heel wat applicaties missen, waaronder enkele grote kleppers zoals Skype, Angry Birds en zelfs de Windows Phone-app van Google.

Al is de logica over welke apps wel en niet toegelaten niet altijd even duidelijk. Neem nu het racegame Need for Speed Undercover, dat behoorlijk wat vergt van een minder krachtige telefoon als deze. Niet alleen konden we dit game zonder problemen installeren, het werkte ook nagenoeg perfect op deze instap-Lumia.

Dus voor een racegame zijn er genoeg systeembronnen beschikbaar, maar voor enkele schijnbaar eenvoudige applicaties van Google doet de Lumia 610 de deur toe? Navraag bij Nokia leert ons dat de ontwikkelaars zelf de minimumvereisten voor hun app moeten opgeven, en dat dit proces dus niet gestuurd wordt door Nokia of Microsoft, maar het blijft bizar.

Uitstekende Nokia-apps

Typerend voor alle Lumia-modellen is het aanbod van uitstekende Nokia-software die standaard is geïnstalleerd, met als uitblinker de gratis offline navigatie. Andere smartphones navigeren voorlopig enkel via een duurbetaald 3G-abonnement, of via een prijzige navigatie-app. Daar komt binnenkort ongetwijfeld verandering in, maar op dit moment levert het de Lumia-reeks nog steeds extra punten op.

Over de rest van de software kunnen we kort zijn: Windows Phone is een solide en intuïtief besturingssysteem dat er op elk toestel quasi hetzelfde uitziet en op exact dezelfde manier functioneert. Dat is bij de Lumia 610 niet anders.

Scherm en camera

De Lumia 610 is en blijft een instapmodel, en dan wil je stiekem toch weten waar ze zoal op bespaard hebben. Bij deze smartphone moet je niet heel erg lang zoeken en wordt het al duidelijk van zodra je het toestel aanzet. Het lcd-scherm van deze Lumia is niet van topkwaliteit en toont zelfs op de hoogste helderheidsstand geen frisse kleuren. De Metro-interface van Windows Phone valt doorgaans op door zijn sprankelende kleuren, maar daar is op het 3,7-inch scherm van deze Lumia 610 weinig van te merken.

Van de 5-megapixelcamera in deze telefoon zijn we niet echt onder de indruk. De autofocus reageert vinnig, maar de resultaten van je fotografiekunstjes zijn vrij onvoorspelbaar en de meeste foto’s eindigen toch met eerder fletse kleuren. Filmen moet je met deze Lumia al helemaal niet doen. Want terwijl een resolutie van 1280 op 720 beeldpunten (720p HD) tegenwoordig zowat de minimumnorm is, maakt de Lumia nog vrolijk filmpjes in een VGA-resolutie van 640 op 480 pixels. En dat is zelfs voor een instapmodel wel erg weinig.

Conclusie

De Lumia 610 is een mooie introductie in de wereld van de slimme telefoons, zij het dan een ietwat beperkte die je snel zal doen verlangen naar meer en beter. Wie de stap waagt zal zich niet bekocht voelen, maar als je 50 euro extra in de strijd gooit heb je al een Nokia Lumia 710 of een Samsung Omnia W. Die hebben geen last van de geheugenbeperking van de Lumia 610 en zijn dus iets volledigere Windows Phones.