TomTom wordt hofleverancier van Apple
Foto: the verge
Apple ruilt voor zijn nieuwe mobiele besturingssysteem Google Maps in voor een eigen kaartendienst. Heel wat van de kaartgegevens van die nieuwe Apple Maps komen van het Nederlandse TomTom.

TomTom is niet de enige leverancier van gegevens voor de kaartendienst van Apple, maar het is wel de enige die zo nadrukkelijk wordt vermeld. Op een van de schermafbeeldingen van de nieuwe iOS 6 die opduiken staat te lezen 'Data from TomTom and others'.

Wie die anderen dan precies zijn, staat te lezen op de Apple-website. Een andere bekende naam in dat lijstje is OpenStreetMap. Deze openbronkaarten, die door vrijwilligers overal ter wereld worden onderhouden, doken eerder al op bij Apple in de iPhoto-app die eerder dit jaar werd getoond.

Apple heeft jarenlang de kaarten van Google gebruikt in zijn mobiele besturingssysteem, maar die samenwerking is nu dus volledig van de baan. Over de details van de samenwerking en welke gegevens het Nederlandse TomTom precies voorziet in de nieuwe Apple Maps wordt niet gecommuniceerd. Maar de intensieve samenwerking tussen Apple en TomTom doet wel vermoeden waarom de Android-app van TomTom zo lang op zich laat wachten.