35-jarige Shevchenko schrijft geschiedenis met zijn Oekraïne
Foto: AFP
Andrei Shevchenko stond in de voorbereiding op dit EK niet altijd in de ploeg bij Oekraïne maar mocht toch starten in het EK-debuut van zijn land en bedankte met een glansrol. 'Sheva' maakte na rust met twee doelpunten een 0-1-achterstand ongedaan en was de motor van een enthousiaste thuisploeg. Die andere wereldster op het veld, Zlatan Ibrahimovic, zorgde voor de enige Zweedse treffer maar moest ontgoocheld afdruipen: 2-1. Oekraïne staat na het gelijkspel tussen Frankrijk en Engeland zo alleen op kop in Groep D.

'Bekijk gedetailleerde statistieken op de speciale EK-module van Sportwereld.be'

De tweede wedstrijd in Groep D kende een nerveus begin, tot de thuisploeg in zijn EK-debuut de zenuwen onder controle kreeg en op enthousiasme steeds beter in de wedstrijd kwam.

De 35-jarige kapitein Andrei Shevchenko was de motor van zijn team en zorgde voor het eerste gevaar, al had hij wel beter zijn ploegmaat Yevgen Konoplyanka aangespeeld die vrijstond aan de tweede paal.

Zlatan Ibrahimovic was de gevaarlijkste Zweed maar zijn mooie voorzet werd door keeper Andri Pyatov weggebokst voor een aanstormende Larsson. Ook een zwak schot van Rosenberg kon Pyatov niet verontrusten.

Oekraïne nam de wedstrijd nu definitief in handen via mooie acties van ondermeer Shevchenko, Gusev en Voronin maar kwam vijf minuten voor rusten goed weg toen Ibrahimovic ei  zo na voor de 0-1 zorgde. Zijn kopbal strandde echter op de verste paal.

Sterren staan op

Het enthousiasme van de thuisploeg kreeg meteen na rust een fikse domper. Een prima schietkans van Markus Rosenberg werd nog afgeblokt maar de onvermijdelijke Zlatan Ibrahimovic bracht de Zweden op voorsprong. Yevhen Selin kopte een voorzet van Ola Toivonen in de voeten van Kim Källström, die de bal dorospeelde aan Ibrahimovic die maar in te leggen had.

Oekraïne reageerde echter niet aangeslagen en nog geen vijf minuten later bracht de ervaren Shevchenko de stand weer in evenwicht met een rake kopbal.

De thuispoeg rook zijn kans, drukte door en opnieuw Shevchenko scoorde in 62ste minuut zijn tweede treffer van de avond. Deze keer kopte de ex-speler van ondermeer AC Milan en Chelsea een hoekschop van Yevgen Konoplyanka binnen, nadat hij was weggeglopen van een verbaasde Ibrahimovic. Zijn 48ste doelpunt in 109 interlands...

Bij Zweden kwam ex -Anderlechtspeler Christian Wilhelmsson nog in de ploeg en die zorgde meteen voor dreiging op de flank. Het was echter Ibrahimovic die voor het echte gevaar bleef zorgen: een loeiharde knal stierf op de vuisten van Pyatov.

Na 80 minuten kreeg de vermoeide Shevchenko een indrukwekkende applausvervanging maar ook zonder zijn sterspeler hield Oekraïne stand. Al kwam het goed weg. 

Eerst trapte Elmander na een knappe dubbelpas met Ibrahimovic in de laatste minuut een enorme kans wild over en in de extra tijd mikte ook Mellberg te hoog.

Bekijk hier de indrukwekkende statistieken van de twee sterspelers: Shevchenko en Ibrahimovic.

MAN VAN DE MATCH

Andrei Shevchenko
De 35-jarige spits was de motor van een enthousiaste thuisploeg en scoorde twee doelpunten.