'Meer Windows Phones dan iPhones in 2016'
Foto: nokia
Volgens analisten van IDC houdt de explosieve groei van Android stilaan halt, en zullen er in 2016 wereldwijd meer Windows Phones dan iPhones zijn.

De groeicurve van smartphones zal dit jaar voor het eerst een lichtere groei van zo'n vier procent optekenen. Door de economische crisis zijn er volgens analisten van IDC meer mensen die nog even blijven vasthouden aan hun 'normale' mobiele telefoon en niet overschakelen op een slimmere, duurdere variant.

Elk kwartaal komt IDC met een rapport over mobiele telefonie (Mobile Phone Tracker) en doen ze op basis van de huidige cijfers voorspellingen voor de komende jaren.

Het hoogtepunt van Android is bereikt

En volgens hen heeft het Android-ecosysteem dit jaar  zijn hoogtepunt bereikt. In 2012 draaien zes op de tien verscheepte smartphones het Android-besturingssysteem. iOS, het besturingssysteem van Apple, staat met twintig procent marktaandeel stevig op de tweede plaats. Andere systemen zoals Windows Phone, BlackBerry en Symbian hinken achterop.

Maar die evenwichten zouden de komende jaren wel eens kunnen verschuiven. De vooruitzichten van IDC schrijven Windows Phone alvast een grote toekomst toe. Tegen 2016 zal het aandeel Windows Phones gestegen zijn tot 19,2 procent. En dat is net iets meer dan wat IDC tegen dan van Apple verwacht (19 procent). Android zal binnen enkele jaren nog steeds goed zijn voor de helft van de smartphones.

Nokia en Windows 8

Dit is natuurlijk niet veel meer dan een gefundeerde gok van een marktanalist, en niemand weet wat er de komende jaren echt nog zal gebeuren in het mobiele wereldje. Maar het is wel opvallend dat Gartner, een van de andere grote analisten, enkele maanden geleden cijfers had die min of meer in dezelfde richting gingen.

Op dit moment lijkt het onwaarschijnlijk dat Microsoft op mobiel vlak Apple het vuur aan de schenen kan leggen, maar volgens IDC is het mogelijk, "zolang Nokia stand houdt in de opkomende markten in Afrika en Azië, en Microsoft de nagel op de kop slaat met Windows 8."

 

Chart: Worldwide Top 5 Smartphone OS Market Share Forecast, 1Q 2012Description: Tags: Author: IDCcharts powered by iCharts