Volg het EK voetbal op je smartphone
Foto: shutterstock
Waar je ook bent, op je smartphone hoef je geen minuut te missen van het Europees kampioenschap voetbal. Of toch niet als je een van deze apps hebt geïnstalleerd.

De wedstrijden zelf moet je op tv bekijken, maar zowat alle andere informatie over het komende EK vind je in een van deze apps.

 

Official UEFA Euro 2012 app

De officiële Euro 2012-app van de UEFA mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Bij het opstarten kan je meteen aangeven dat je automatisch meldingen wil krijgen van belangrijke matchmomenten of nieuwsgebeurtenissen van jouw favoriete teams. Die favorieten krijgen bovendien een prominente plaats in de app.

In het startscherm vind je ook de matchen die er zitten aan te komen, en er is ook een uitgebreide nieuwssectie. Van elk team vind je ook details over het speelschema en welke spelers ze hebben meegenomen naar Polen en Oekraïne. Die krijgen allemaal een eigen fiche met de nodige statistieken.

Deze UEFA-app biedt ook videohoogtepunten aan van elke wedstrijd, die enkele uren nadat de match gespeeld is beschikbaar worden. Maar wie die video’s wil bekijken, moet wel eerst een mobiele seizoenspas van 7,99 euro aanschaffen. Interviews en nieuwsbulletins in videovorm zijn wel gratis te bekijken. Dit is alvast een zeer volledige app, maar van de organisator hadden we niet anders verwacht.

Beschikbaar voor iPhone en Android.

 

EK-2012

De Nederlandse app EK-2012 legt de nadruk op het elftal van Oranje, maar geeft uiteraard ook de nodige informatie over de andere teams en toont uiteraard de klassementen en schema’s. De spelersfiches bevatten iets andere gegevens dan de UEFA-app en leggen de nadruk minder op de prestaties tijdens het toernooi en geven wat meer achtergrond over de carrière van elke speler in kwestie.

EK-2012 heeft een onderdeel waar je een gokje kan wagen en de resultaten van alle wedstrijden kan proberen te voorspellen. Wie dat wil doen, moet wel eerst een account aanmaken maar dingt dan ineens ook mee naar de prijzenpot die wordt weggegeven aan de beste voorspeller. Deze app is gratis, als je bereid bent de advertenties er bij te nemen.

Beschikbaar voor iPhone en Android. 

 

EURO 2012 Live

Bij de Android-app van Vubooo moet je ook een account aanmaken. Meer nog: zonder account is deze app waardeloos, omdat je anders geen toegang krijgt tot het virtueel stadion. Je kan aangeven welke matchen je wil bijwonen, en de app vertelt je dan tijdig wanneer je je smartphone in de aanslag moet houden. Samen met de andere voetbalfans kan je tijdens de wedstrijd berichtjes in de chatbox lanceren, en individuele spelers of acties toejuichen met een virtuele vuvuzela, of uitjouwen met het nodige digitale boegeroep - daarvoor staan er naast elke speler twee knopjes. De wedstrijd zelf moet je dan wel op de televisie bekijken. Je zal alleszins niet alleen zijn in deze app: voor de eerste krachtmeting, tussen Polen en Griekenland, hebben al meer dan 2000 enthousiastelingen zich aangemeld.

Beschikbaar voor Android.

 

EK 2012

Ook voor Windows Phone is er een EK-applicatie. Zoals te verwachten vinden we hier eveneens een volledig speelschema en gegevens over gespeelde matchen. Van deze app zijn twee versies, gratis en betalend. Wie 99 eurocent op tafel legt, krijgt extra opties zoals een lijst met de topscorers van het toernooi, wat meer uitleg over de stadions en de speelsteden en een herinnering die een half uur voor de wedstrijd binnenrolt.

Beschikbaar voor Windows Phone.

 

Sportwereld voetbal

De collega’s van Sportwereld hebben al een tijdje een uitgebreide voetbal-app met nieuwsupdates, ploegopstellingen, details over spelers en clubs en de mogelijkheid om wedstrijden uit verschillende competities live te volgen. Daar hoort ook het Europees Kampioenschap bij, en via deze app hoef je dus ook niets van dat toernooi te missen - je moet het dan wel eerst even aanvinken in de instellingen van de app. Een pronostiekje wagen is eveneens mogelijk - volgens de laatste voorspelling zou Polen het in de openingswedstrijd halen van Griekenland.

Beschikbaar voor Android en iPhone.

 

Score! Classic Goals

Om af te ronden een iPhone-spelletje dat niets met het Europees Kampioenschap van dit jaar te maken heeft, maar je de hoogtepunten van het Wereldkampioenschap van 2010 nog eens laat herbeleven. En dat mag je letterlijk nemen, want bij Score! Classic Goals moet je zelf het traject van de bal naar het doel uittekenen. Kan je je niet meer herinneren hoe die strafschop van Uruguay tegen Ghana in de kwartfinale precies in de netten is beland? Geen nood, want voor de fase begint krijg je nog eens te zien hoe het precies gebeurd is. En hoe preciezer je een doelpunt kan reconstrueren, hoe meer sterren je krijgt. Entertainment van de bovenste plank voor iPhone-voetbalfans die hier 0,79 euro voor willen neertellen.

Beschikbaar voor iPhone.