Van den Bossche: 'Gratis stroom voor alle gezinnen staat niet ter discussie'
Freya Van den Bossche Foto: gia
Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) wil niet laten raken aan de gratis stroom waarop elk Vlaams gezin recht heeft. Dat verklaarde de minister vrijdag. N-VA stelt voor de maatregel voor te behouden voor de allerarmste gezinnen, maar dat is volgens Van den Bossche geen goed idee.

Elk Vlaams gezin heeft door de maatregel recht op 100 kwh gratis stroom per jaar, aangevuld met 100 kwh per gezinslid. Voor een gezin met twee kinderen en een gemiddeld energieverbruik betekent dat een korting van bijna 80 euro per jaar.

Een studie van Vlaams energieregulator VREG en het Vlaams Energieagentschap (VEA) wijst echter uit dat de maatregel nog niet op punt staat. Volgens de studie wordt tien procent van de gezinnen niet bereikt, onder meer omdat ze verhuisd zijn. Ook de armste gezinnen worden minder bereikt dan andere.

N-VA

N-VA afhangt wil de maatregel nu toespitsen op gezinnen met energiearmoede. Volgens Van den Bossche staat het behoud van de gratis stroom voor alle gezinnen echter niet ter discussie. 'Energie wordt steeds duurder en ook modale gezinnen voelen dat op het einde van de maand. Ik ben niet van plan hen 80 euro af te pakken door de gratis stroom af te schaffen.'

'Daarom willen we deze gratis stroom niet alleen geven aan de allerarmste gezinnen. Voor hen hebben we trouwens ook al een gegarandeerde minimumlevering stroom en aardgas voorzien, een huurpremie, gratis dakisolatie en werken we aan een fonds dat tussenkomt in de huur als ze uit hun huis dreigen te worden gezet. Wij nemen het op voor alle gezinnen, niet alleen voor de allerarmsten", besluit Van den Bossche.