'Mevrouw Merkel, laat Spanje vallen'
Angela Merkel Foto: AFP
In een opmerkelijk opiniestuk roept David P. Goldman, economisch commentator van de Amerikaanse zakenzender CNBC, Angela Merkel op om Spanje op te offeren.

De zorgen om Spanje zijn groot. Volgens reuters zou het land dit weekend een aanvraag indienen bij Europa voor een financieel pakket om zijn zwalpende bankinstellingen te ondersteunen.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft gisteren de kredietrating van Spanje zelfs met drie treden verlaagd van 'A' naar 'BBB'.

In een stevig opiniestuk, dat De Tijd vandaag publiceert, stelt de economische commentator van CNBC dat Spanje al verloren is. Hij roept de Duitse bondskanselier Merkel op om er haar geld niet in te steken.

'Uiteindelijk zult u Spanje moeten opofferen', schrijft Goldman aan Merkel. 'Dat zal de Franse banken in de problemen brengen en die zullen dan weer steun van Duitsland nodig hebben. Maar Spanje is niet meer te redden. Het is beter om de pijn nu welbewust te dragen.'

Goldman zegt dat het Spaanse bankwezen waardeloos is en ook de waarde van de Spaanse schuld en de Spaanse bezittingen moeten tot nul worden afgeschreven.

 De Spaanse banken hebben nieuwe leningen op slechte leningen gestapeld en het Spaanse bankwezen zal aan zijn tumor bezwijken. Dat dat geen goed nieuws is voor de Spaanse bevolking, beseft de CNBC-commentator ook wel. 'De Spanjaarden zullen armer worden.'

Maar als de Spaanse bezittingen en de 1.300 miljard euro schuld op nul zijn gezet, wordt de Spaanse financiële sector een aantrekkelijke investering voor buitenlandse beleggers met geld, zegt hij.

Kortom, vindt Goldman: 'Merkel mag niet toegeven aan de druk van Spanje en de internationale instellingen om de schulden van de Spaanse banken te dekken. Die schulden zijn niets waard en het heeft geen enkele zin om de Duitse kredietwaardigheid te schaden door 1.300 miljard euro aan waardeloos papier te steunen.'