Meer mobieltjes dan mensen
Foto: shutterstock
In 2017 zullen er wereldwijd 9 miljard mobiele telefoonverbindingen zijn. Daarmee klopt de elektronica de bevolkingsgroei, die in datzelfde jaar op 7,4 miljard mensen afklokt.

De komende vijf jaar wordt er een explosie verwacht van mobiele telecommunicatie. Tegen 2017 zullen er wereldwijd zowat 9 miljard mobiele telecomconnecties worden gebruikt, vergeleken met 6,2 miljard vandaag. Dat schat de Zweedse telecomreus Ericsson in een onderzoek.

Tegelijk voorspelt het Amerikaanse US Census Bureau dat de wereldpopulatie zo’n in 2017 zo’n 7,4 miljard mensen zal bedragen. Als er dus wordt aangenomen dat één mobiele connectie gepaard gaat met grofweg één mobiel toestel, dan wil dat zeggen dat er in 2017 meer mobiele toestellen dan mensen zullen zijn.

In de eerste drie maanden van 2012 kwamen er al 170 miljoen connecties bij. Het zijn vooral de opkomende landen die de groei aanvuren. Voornamelijk China en India, maar ook in de rest van Azië en in Afrika. ‘Daar gaat het vaak om mensen die voor het eerst een mobiele telefoon bezitten’, zegt Elin Pettersson, coauteur van het rapport.

In China en India is er immers veel ruimte voor groei, want de marktpenetratie van mobiele connecties bedraagt er respectievelijk slechts 69 en 70 procent. Smartphones en tablets Dat is heel wat minder dan in WestEuropa, dat met 126 procent de hoogste penetratiegraad ter wereld kent.

Toch is ook in onze contreien nog groei mogelijk. ‘In West-Europa zullen steeds meer consumenten een tweede, of derde connectie aanschaffen voor hun tablet’, zegt Pettersson. Want naast de stevige groei van de ‘gewone’ gsm in opkomende landen, worden ook smartphones, tablets en pc’s met een mobiele verbinding ontzettend snel opgepikt. Vandaag zijn er wereldwijd 850 miljoen van zulke toestellen in gebruik. Tegen 2017 zullen dat er 3,8 miljard zijn.

De opkomst van de smartphone is een belangrijke factor in dit verhaal’, stelt Petterson. ‘En dat zal ze in de toekomst ook zeker blijven.’ Tot slot zal ook ‘machine to machine’ nog sterk groeien. Daarbij gaat het om mobiele toestellen die rechtstreeks met andere apparaten communiceren, zoals beveiligingscamera's of gpssystemen.

Eigenlijk gaat het om een dubbele explosie, menen de onderzoekers. Want niet enkel het aantal verbindingen stijgt exponentieel; ook het mobiele dataverbruik neemt aan een onwaarschijnlijk tempo toe door de groeiende populariteit van smartphones en tablets. Dat wordt in de cijfers duidelijk weerspiegeld. De wereldwijde mobiele datatrafiek in het eerste kwartaal van dit jaar ligt liefst dubbel zo hoog als dezelfde periode een jaar geleden.

De eerste drie maanden van 2012 steeg het wereldwijde mobiele dataverbruik nog met 19 procent. Er wordt verwacht dat het mobiele dataverbruik in 2017 zomaar even vijftien keer hoger zal liggen dan vandaag. In dat jaar zou ook de helft van de wereldbevolking gedekt worden door supersnelle mobiele 4Gnetwerken.

‘En ook daarna zal de groei zich wellicht nog voortzetten’, zegt Pettersson. Bij Ericsson vinden ze de cijfers uitstekend nieuws. ‘Het is onvoorstelbaar wat dit teweeg brengt in de opkomende landen’, zegt woordvoerder Fredrik Halstan. ‘Afgelegen, voorheen geïsoleerde gebieden worden plots met de wereld verbonden.’