Microsoft: 'HTC mag geen Windows-tablets maken'
Conceptfoto van hoe een Windows-tablet van HTC er zou kunnen uitzien. Foto: rr
HTC mag van Microsoft voorlopig geen tablets met Windows 8 maken. Volgens Bloomberg heeft Microsoft dat beslist omdat HTC 'niet genoeg toestellen verkoopt en geen ervaring heeft met tablets'.

Maar de weigering van Microsoft heeft allicht ook een andere reden. HTC zou namelijk van plan zijn geweest om een 'aangepast thuisscherm' voor een Windows-tablet te ontwikkelen, en dat is niet naar de zin van Microsoft. Ook voor Windows Phone moeten fabrikanten zich aan de richtlijnen van Microsoft houden en mogen ze niet zomaar aanpassingen doen aan het besturingssysteem.

De bronnen van Bloomberg spreken overigens enkel over tablets met Windows RT. Dat is een versie van Windows 8 die speciaal ontwikkeld is voor tablets en enkel wordt aangeboden aan tabletmakers. De samenwerking tussen HTC en Microsoft voor Windows Phones komt niet in het gedrang, iets dat de Taiwanese telefoonmaker ook bevestigt in een mededeling: 'HTC heeft de voorbije tien jaar meer dan 40 miljoen Windows-telefoons verkocht en is toegewijder dan ooit om te blijven inzetten op het Windows Phone-platform'. Maar tablets van HTC, dat zal iets voor later worden.