Vlaamse Opera voert ‘Carmen' op met kleuters en lagereschoolkinderen

Operadiva's in het klein

‘Carmen' op kindermaat, dat wordt een verhaal over ik-vraag-het-aan, roddelboekjes en voetbalhelden. Met meer dan honderd kleuters en leerlingen zet de Vlaamse Opera Bizets klassieker op scène.
Operadiva's in het klein
‘Carmen' is in de kinderversie een verhaal over een meisje dat vriendjes kiest en die dan genadeloos laat vallen. Bart Van der Moeren

Operamuziek mooi? De elfjarige Kaat Van Gool moet even nadenken. ‘Speciaal, maar ik luister liever naar Lady Gaga.' Verderop staat de tienjarige Janne Leppens met een vriendinnetje te giechelen. Of ze iets van opera kennen? De meisjes schudden van nee. ‘Dat er veel in gezongen wordt…' Janne zit in het koor van de schoolopera. ‘Gek. Ik heb altijd gedacht dat ik keivals zong', lacht ze.

We staan op de scène van De Warande in Turnhout, en de volledige voorstelling wordt doorlopen. Deze Carmen op kindermaat is niet de enige. Ook basisschool De Zevensprong uit Borgerhout presenteert eind juni een eigen versie. De kinderproducties zijn spiegelprojecten bij de gewone opvoeringen van Carmen, die vanaf 10 juni op de affiche van de Antwerpse en Gentse Opera staan.

Vijf maanden lang zijn de leerlingen van freinetschool De Regenboog in Turnhout begeleid door professionals van de Vlaamse Opera. Ze namen deel aan zang-, dans- en dramalessen, en toverden de beroemde opera om tot een verhaal over een wispelturig meisje dat verliefd wordt op een grote voetbalheld.

‘Het is nooit gemakkelijk om zo'n klassieker te herschrijven', zegt regisseur Hendrik Van Eycken. ‘De toverformule hebben we nog niet gevonden, maar het is zeker belangrijk om de leefwereld van de kinderen op te roepen. Zo hebben we van de toreador een voetbalheld gemaakt. De zigeuners zijn skaters geworden, de arbeidsters in de sigarenfabriek roddelende meisjes. Carmen is in onze versie een verhaal over een meisje dat vriendjes kiest en die dan ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer