Krakers almaar actiever in Poolse hoofdstad

Taallessen en strikte regels in kraakpand

Geen drank en drugs in de Poolse kraakpanden, maar taallessen en veggieburgers. Met hun sociaal engagement gaan de krakers in tegen de Warschause woonpolitiek die wolkenkrabbers boven betaalbaar wonen verkiest. Hun aanhang groeit.
Taallessen en strikte regels in kraakpand
De kraakpanden Syrena en Kolektyw Przychodnia zijn gevestigd in een leegstaand ziekenhuis. De krakers hebben er een buurtwerking opgezet. Piotr Bernas

Je zou het niet meteen verwachten in een krakerspand, maar in het Warschause Kolektyw Przychodnia houden ze van regels. Op een poster in de vergaderzaal van het afgedankte tbc-ziekenhuis worden ze een voor een opgesomd. 1. We respecteren andermans werk. We houden alles netjes. 2. Vlees en andere niet-vegetarische producten zijn taboe. 3. Hier is geen plaats voor drugs. 4. Tijdens vergaderingen zijn we altijd nuchter.

Het blijkt de krakers menens. Tijdens de barbecue die 'snamiddags wordt georganiseerd, slingert geen afval rond, bestaan de hamburgers uit gluten en soja, wordt geen alcohol gedronken en komt de enige rook uit een waterpijp. Nee, voor vrijheid, blijheid ben je in Kolektyw Przychodnia (Collectief Kliniek) aan het verkeerde adres.

Wel aanwezig zijn kinderen. Terwijl de krakers van hun veggieburgers genieten, spelen ze op de schommel en de glijbaan in de tuin van de kliniek. Hun ouders komen nieuwsgierig een kijkje nemen.

Een uitzondering is Kolektyw Przychodnia niet. In het aangrenzende krakerspand Syrena heersen dezelfde regels. Net als bij de buren hebben de krakers er een drukke sociale agenda. Elke dag valt er wel iets te doen, van taalcursussen tot instructies voor het repareren van je auto. Op de binnenkoer doet een afgedankte Toyota Camry dienst als testmodel. Zelfs gepensioneerden vinden bij Syrena hun gading: elke woensdagnamiddag krijgen ze gratis computerlessen.

Vast werk

Met hun buurtwerk volgen de Poolse krakers naar eigen zeggen in het spoor van hun Spaanse collega's. In Duitsland of Nederland ligt de klemtoon meer op gratis wonen, vertelt Marta, een 25-jarige antropologe uit Syrena. Net als haar medebewoners kraakt ze uit protest tegen de consumptiemaatschappij. Voor een dak boven haar hoofd hoeft ze het niet te doen. Als ze dat zou willen ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer