Help je oren niet naar de tuut!
Foto: shutterstock
Stel jij jezelf soms bloot aan overbodig veel lawaai? De decibelmeter in de app 'Help ze niet naar de tuut' schat in hoe gevaarlijk je omgeving is voor je oren.

Sta je op een festival en heb je het gevoel dat de groep op het podium wel héél veel herrie aan het maken is? Ben je met enkele makkers op café naar het voetbal aan het kijken en kan je elkaar nauwelijks nog verstaan? Of ben je je huis aan het renoveren met het nodige lawaaierige gereedschap?

Dan is het misschien niet slecht om je smartphone even boven te halen en de proef op de som te nemen. Gesteld dat je de app Help ze niet naar de tuut geïnstalleerd hebt.

Die app is onderdeel van een campagne van de Vlaamse overheid die iedereen wil doen stilstaan bij het risico op gehoorschade. En Help ze niet naar de tuur doet dat op een bijzonder eenvoudige manier.

Hoe (on)veilig is je omgeving?

Bij het opstarten van de app krijg je een simpel metertje voorgeschoteld dat het aantal decibel registreert. Maar zo'n cijfer zegt natuurlijk weinig, en daarom laat de app toe om ook metingen te doen. Vervolgens moet je aangeven hoe lang je van plan bent om in dat geluidsniveau te vertoeven (minder dan 30 minuten, 30 minuten tot een uur, 1 tot 2 uur, 2 tot 4 uur of langer dan 4 uur), en op basis van die gegevens krijg je een advies dat zegt hoe veilig je omgeving is. 

Help ze niet naar de tuut heeft geen verder toeters of bellen - gelukkig maar, want weet je wel hoe luid zo'n toeter is? - maar is een ongecompliceerde app die niet mag ontbreken op je smartphone. Mocht daar nog twijfel over bestaan: de geluidsmetingen zijn maar een indicatie en niet zo nauwkeurig als die van een professionele decibelmeter.

Wie meer info en tips om gehoorschade te voorkomen kan terecht op de website helpzenietnaardetuut.be. De app is beschikbaar voor Android en voor de iPhone.