De lancering van Windows 8 nadert met rasse schreden. Microsoft heeft de bètaversie van zijn nieuwe besturingssysteem vrijgegeven. De definitieve editie komt in oktober.

Microsoft noemt deze nieuwste tussenstap in zijn weg naar de uiteindelijke versie van Windows 8 niet 'bèta', maar ''Windows 8 Release Preview'. Eerder al was er een 'Consumer Preview' beschikbaar. In augustus volgt nog één extra voorbeschouwing (de 'Release to Manufacturing'-versie) en in oktober wordt het nieuwe besturingssysteem dan definitief gelanceerd.

Het uiterlijk en de functionaliteit van Windows 8 is niet drastisch veranderd sinds de vorige versie. Maar de Release Preview is wel veel stabieler en laat alles een stuk vlotter verlopen - vooral het wisselen tussen applicaties blijkt veel sneller te gaan.

Bij Microsoft houden ze zich sterk dat ze nog verrassingen in petto hebben voor de uiteindelijke lancering in oktober, maar deze Release Preview lijkt volgens de eerste testverslagen al op een afgewerkt product.

Wie zelf al eens aan de slag wil met de nieuwe Windows 8 Release Preview - op eigen risico - kan de software downloaden bij Microsoft.