De iPhone 5 zou een groter scherm krijgen, een achterkant uit aluminium en een kleinere aansluiting. Dat moet blijken uit een reeks foto's en een gelekt ontwerpschema.

Het internet gonst van de geruchten over de  iPhone 5 die Apple dit jaar zou voorstellen. Dat is op zich niet zo verwonderlijk - de speculaties over een nieuwe iPhone beginnen steevast de dag nadat Apple een nieuw toestel voorstelt - maar we zetten toch graag enkele hardnekkige roddels op een rijtje.

Technologiesites 9to5Mac en Mac Rumors kregen de voorbije dagen foto's in hun bezit van wat wel eens de behuizing van de nieuwe iPhone zou kunnen zijn. Vandaag kwam daar ook een ontwerpschema bij dat de nieuwigheden op de foto's lijkt te bevestigen. De bronnen van beide sites zouden zich in de productieketen van Apple situeren.

Groter scherm en aluminium achterkant

Volgens de gelekte informatie zou de volgende iPhone een groter scherm van 4 inch krijgen (in een beeldverhouding van 16:9), en de achterkant zou voor een groot deel uit aluminium bestaan. Opvallend is ook de kleinere connector en de hoofdtelefoonaansluiting die naar de onderkant verhuisd lijkt te zijn.

Dat de nieuwe iPhone een kleinere connector krijgt, is niet zo verwonderlijk. De Europese Commissie ijvert samen met de GSM Association al langer voor een universele gsm-oplader, en zowat alle grote fabrikanten (waaronder ook Apple) verklaarden zich akkoord om in de toekomst micro-USB als nieuwe standaard te hanteren.

Hoewel het nog steeds om geruchten gaat (en iedereen die wat handig is met Photoshop dergelijke foto's de wereld kan insturen) lijken 9to5Mac en Mac Rumors zeker van hun stuk. Zo wist een van hun bronnen eerder al correct te voorspellen dat de iPad 2 ook in het wit zou verschijnen.

Wanneer?

Een andere vraag die iedereen zich stelt, is wanneer Apple de nieuwe iPhone op de wereld loslaat. Midden juni houdt Apple zijn jaarlijks ontwikkelaarscongres WWDC, maar de kans is klein dat Tim Cook daar de volgende iPhone introduceert. Allicht wordt de iPhone 5 ergens in het najaar getoond. De huidige iPhone 4S werd vorig jaar in oktober gelanceerd.