Magic Piano: pianovirtuoos zonder moeite
Foto: ast
Magic Piano is een eigenzinnige iPad-app waarmee je binnen de kortste keren indrukwekkende pianodeuntjes door de woonkamer kan laten schallen. Je moet er niet eens piano voor kunnen spelen.

Magic Piano is een vrij unieke muziek-app, zoveel is zeker. Dat komt omdat er niet gewichtig word gedaan over hoe je precies moet leren pianospelen, maar je op een intuïtieve manier leuke pianodeuntjes uit je iPad tovert.

En intuïtief, dat betekent in dit geval dat er gekleurde oplichtende bolletjes naar beneden dwarrelen op de maat van de muziek die de speler dan moet aantikken. Soms met één vinger, vaak met meerdere vingers om de akkoorden te laten weerklinken. De positie van je vingers doet er enigszins toe, maar het is vooral de snelheid en het ritme dat van belang is om punten te scoren. Het leuke aan dit muziekspelletje is dat het resultaat met een minimum aan inspanning al meteen indrukwekkend klinkt, zonder dat je urenlang moet oefenen.

Het aantal liedjes dat gratis in Magic Piano zit, is eerder beperkt. Door de nodige Smoola te verzamelen - een eigen munteenhoud van ontwikkelaar Smule - kan je extra songs kopen. Het aanbod van extra pianoriedeltjes is dan weer wel erg uitgebreid en bevat werkstukken van klassieke componisten, maar ook Justin Bieber, The Ramones en Norah Jones hebben liedjes in het songbook. Smoola verzamelen kan door promofilmpjes van andere apps te bekijken, je te registreren op websites en aan wedstrijden deel te nemen, of door met koude, harde contanten over de brug te komen.

En dat is een minpunt aan deze piano-app: je wordt om de haverklap aangemaand om actie te ondernemen en reclameboodschappen te bekijken, waardoor de focus van het spelelement soms naar de achtergrond verschuift.

Met Magic Piano leer je dus geen instrument spelen of kom je ook niets te weten over hoe je noten moet lezen of je vingers op een klavier moet positioneren - al kan je ook het spelelement uitschakelen en vrij op een vreemd soort klavier met pianotoetsen tokkelen. Het is een vrij triviaal muzikaal spelletje dat je in het beste geval wat gevoel voor ritme bijbrengt, maar dat wel op een erg prettige manier doet.