Mo gow zeg! Lessen West-Vlaams voor voor wie er gaat roendtjolen
Foto: rr
U hebt er altijd van gedroomd om te weten wat een West-Vlaming bedoelt als hij zegt 'Ge meug ip uwe kinnenkloppen'? De app 'Iedereen West-Vlaams' moet iedereen van over de provinciegrens de nodige basisbegrippen uitleggen.

Het provinciebestuur van West-Vlaanderen pakt momenteel met een grootschalig charme-offensief uit. Naast radiospotjes is daarom ook een app ontwikkeld die, met de nodige zelfspot, iedereen wil opleiden tot 'de koning van West-Vlaanderen'.

Daar hoort uiteraard een portie woordenschat bij. De focus ligt op zaken die handig zijn voor een gewoon gesprek met een West-Vlaming. Denk aan zaken uit de dierenwereld, over het weer, maar ook cafétermen en uitdrukkingen. Zo kun je voortaan je beklag doen als den oent van die zuuptjèle te veel bast terwijl u op uw taboeritte in de schauwte van uw fluutjesbier probeert te genieten na het doen van uw komisjies.

Wie voldoende meent te weten, kan zich aan de test wagen. Oedoeida, vraagt u zich af? U hoort een mannenstem een term of uitdrukking lezen, en je kiest uit het meerkeuzemenu wat volgens u de juiste betekenis is. Jammer is wel dat je niet uit je fouten zult leren. Wie een fout antwoord geeft, krijgt niet te zien wat wel het goede antwoord was. Te ne gin avanse om zo de mensen iets te willen bijbrengen natuurlijk.

Natuurlijk is het opzet ludiek. Maar het valt te verwachten dat vooral West-Vlamingen de app gretig zullen testen. En dan zullen er hier en daar wat zaken voer voor discussie zijn.

Zo zeg je eigenlijk niet tswien de bietn injaeghen zoals de app verkeerdelijk aanleert, maar tswien deur de bietn jaeghen. En ne fong legn is niet echt aperitieven, maar vooral hapjes en vettige snacks eten in de hoop daarna minder snel mulledroenke te worden tijdens het zuipen.

Een toepassing maken waar alle West-Vlamingen zich kunnen in vinden: 't is oal gin oar snien.