Zonnepanelensector gaat netvergoeding juridisch aanvechten
Foto: © Lisa Van Damme; LVD
De sector van de zonnepanelen, PV-Vlaanderen, gaat het principe dat eigenaars van zonnepanelen een vergoeding zullen moeten betalen voor het gebruik van het distributienet, juridisch aanvechten. Dat zegt voorzitter Alex Polfliet.

Vrijdag raakte bij de voorstelling van de hervorming van steun voor groene stroom bekend dat de distributienetbeheerders voortaan een vergoeding kunnen vragen voor het gebruik van het net door eigenaars van zonnepanelen: een netvergoeding. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche steunt dat idee.

PV-Vlaanderen heeft echter vooral vragen bij de retroactiviteit van de vergoeding. Ook wie al zonnepanelen liggen heeft - alleen al 190.000 gezinnen - zal moeten betalen. Daarom heeft de raad van bestuur van de federatie beslist het principe juridisch aan te vechten.

Discriminatie

Volgens de sector gaat het in tegen een Europese richtlijn die stelt dat subsidies niet tegelijk kunnen worden belast, en is er ook sprake van discriminatie. Andere technologieën moeten immers geen dergelijke netvergoeding betalen.

De sector plant nog andere acties tegen de maatregelen die door de Vlaamse regering zijn beslist in het kader van de hervorming van groene stroom. Steun aan zonnepanelen zal hierdoor versneld worden afgebouwd. Zo is op 16 juni een actiedag van de ganse sector gepland in Zonnegem, en wordt ook een petitiecampagne opgestart.

Terugverdientijd komt op 14 jaar

PV-Vlaanderen waarschuwt ook dat de netvergoeding een gevaarlijk precedent betekent. Volgt de vergoeding ook voor windenergie en energie uit biomassa?, vraagt de sectorfederatie zich af. 'Op deze manier valt de investeringszekerheid weg', aldus Polfliet.

Bovendien betekent de netvergoeding dat heel grote installaties, waar vaak voor geleend is bij banken, onder druk komen te staan. 'Dat betekent een groter risico, ook voor de banken.'

Het verlagen van de ondersteuning voor zonnepanelen betekent voor de sector een fatale klap, bevestigde Polfliet. Volgens de sector komt de terugverdientijd nu gemiddeld op 14 jaar. 'We vrezen dat geen enkele particulier nog zal willen investeren in zonnepanelen.'