Drie digitale barbecue-assistenten
Foto: shutterstock
Van zodra de eerste zonnestralen doorbreken, worden barbecuestellen van onder het stof gehaald. Met een zonnig weekend in het vooruitzicht en deze apps bij de hand til je je barbecue-kunsten naar een hoger niveau.

BBQ App

‘Is’t vandaag BBQ-weer?’ Dat is de vraag die de BBQ App bij het opstarten meteen beantwoordt op basis van het recente weerbericht. Je zou ook gewoon naar buiten kunnen kijken om die inschatting zelf te maken, maar het brengt ons wel in de juiste sfeer. Deze app is een initiatief van de Nederlandse supermarktketen C1000, maar dat hoeft verder geen probleem te zijn. Ten minste: als je het niet erg vindt om kook- en BBQ-tips te krijgen van ‘Harm-Jan de BBQ-Man’. In een reeks video’s legt hij uit wat de beste manieren zijn om vlees en vis te bereiden op je barbecue, of vertelt hij hoe je je vuur warmer krijgt of je rooster achteraf moet schoonmaken. Als je de video’s maar niets vindt, kan je terecht bij de tekstversies van talrijke recepten en algemene tips. Handig is ook de timer van BBQ App: laat weten welk stukje vlees je wil bakken en hoe dik het is, en de app geeft aan hoe lang het boven de kolen moet sudderen.

Beschikbaar voor: Android, iPhone, iPad

iBBQ

iBBQ is een app van Britse makelij. Enkele van de opties uit deze app zijn hierdoor niet bruikbaar bij ons. Op basis van je locatie gaat iBBQ op zoek naar de dichtstbijzijnde slager, en je kan ook zoeken naar openbare barbecuegelegenheden, maar daar heb je dus weinig aan. De tips zijn behoorlijk summier, maar desalniettemin erg nuttig. Wat maakt deze app dan toch de moeite om te installeren? Het onderdeeltje ‘Recipes en videos’ is mooi vormgegeven en bevat tal van gerechten die je doen watertanden. De focus ligt op BBQ-recepten met rund of lam, maar er zitten ook instructies voor een tiental verschillende marinades en evenveel slaatjes in deze app.

Beschikbaar voor iPhone

Epicurious

Wie graag kookt - en daarvoor al wel eens het internet raadpleegt - heeft ongetwijfeld al van Epicurious gehoord. Dit is geen specifieke barbecue-app, maar een onwaarschijnlijk uitgebreide databank met allerhande recepten. In het rubriekje ‘Grilled mains’ treffen we maar liefst 262 recepten aan, maar ook de andere rubrieken moeten niet onderdoen - of wat dacht je van 879 bereidingen onder de noemer ‘Main-Course Salads’ en 1431 ‘Summer Desserts’? Deze app is zo tot aan de rand gevuld met recepten dat het quasi onmogelijk wordt om alles te doorspitten. Gelukkig is er ook aan handige zoekfunctie, en misschien moet je dan ook gerechten zoeken op basis van de ingrediënten die je vooraf zelf bepaalt.

Beschikbaar voor iPhone, iPad, Android

iCelsius

iCelsius is een app die zonder het juiste accessoire niet veel voorstelt, maar die we je zeker niet willen onthouden. Zoals de naam doet vermoeden kan je met deze app de temperatuur van je brandende houtskool opmeten, maar om het te laten werken heb je wel nog een speciale kookthermometer nodig. Die ijzeren staaf verbind je via een kabeltje met je iPhone of iPad, en je kan meteen de juiste temperatuur aflezen (en bijhouden in verschillende grafiekjes). iCelsius lijkt eerder iets voor digitale BBQ-professionals, of gadgetliefhebbers met te veel geld.

Beschikbaar voor iPhone, iPad