Minder vakanties geboekt bij Belgische touroperators
Foto: Shutterstock
Bij de Belgische touroperators zijn voor het voorbije winterseizoen 6,7 procent minder vakanties geboekt, in vergelijking met de winter 2010-2011. Ook het aantal boekingen voor komende zomer hinkt achterop. Dat is donderdag bekendgemaakt door de Association of Belgian Tour Operators (ABTO). De aanhoudende financieel-economische crisis wordt als belangrijkste oorzaak van de terugval aanzien.
Tussen 21 oktober 2011 en 20 maart 2012 vonden 608.932 vakanties (exclusief citytrips) plaats, die geboekt werden bij een touroperator die lid is van ABTO. Dat is 6,7 procent minder dan de winter voordien.
 
De daling doet zich zowel voor bij de vliegreizen als bij de autovakanties. De wintersportvakanties kenden zelfs een daling met 8,3 procent, om uit te komen op 155.539 eenheden. Voor de citytrips gold in de voorbije winterperiode een daling met 5,9 procent, tot 114.171 vakanties.
 
Door financiële onduidelijkheid wordt vakantie steeds korter voor vertrek geboekt
 
'We merken dat de financieel-economische toestand weegt op de sector', verklaart ABTO-voorzitter Claude Pérignon. 'Als gevolg van de besparingen en de onzekere economische omstandigheden, bestaat er bij heel wat mensen onduidelijkheid over de financiële toestand. Dat merken we bijvoorbeeld ook aan het feit dat mensen hun reis ook steeds korter voor het vertrek boeken.'
 
De cijfers voor komende zomer zien er voor de Belgische touroperators niet veel beter uit. Het aantal boekingen (tot en met 30 april) loopt 5,4 procent achter in vergelijking met vorig jaar. Al is hier, wegens de latere boekingen, wel een inhaaloperatie ingezet: in februari bedroeg de boekingsachterstand nog 8,2 procent. 
 
De citytrips voor komende zomer doen het iets beter, maar staan ook nog altijd op -1,4 procent.