Hoe werkt het Eurovisiesongfestival?
Foto: eurovision song contest
Het Eurovisiesongfestival wordt al gehouden sinds 1956 en zoekt jaarlijks naar het beste liedje van de EBU-UER (de Europese Radio-unie). Oorspronkelijk zong elk land in zijn eigen taal, maar die regel werd in 1999 overboord gegooid. Daardoor zingen vele landen nu in het Engels, omdat die taal 'meer mensen zou kunnen bereiken'.

 Inmiddels kent het Eurovisiesongfestival alweer een hele hoop nieuwe regels. Zo mogen er per land maximaal zes uitvoerders op het podium staan, die bovendien minimum 16 jaar moeten zijn. 

In 2012 nemen aan beide halve finales 18 landen deel. Na elke halve finale stoten er 10 landen door tot de finale. Daar zullen de winnende landen uit de halve finales het opnemen tegen zes landen die rechtstreeks in de finale te horen zijn. Het gaat om het winnende land van het jaar ervoor (dit jaar dus Azerbeidzjan) en landen die het Eurovisiesongfestival al jaren financieel steunen: het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland. 

De winnaar van het festival wordt uiteindelijk bepaald door het geven van punten door ieder deelnemend land. In elk land wordt 50% van die punten bepaald door de kijker thuis en 50% door een vakjury. Dit stemmingssysteem geldt bovendien ook voor de halve finales, waar echter enkel de deelnemende landen van de respectieve halve finales mogen stemmen (aangevuld met de landen die rechtstreeks geplaatst waren voor de finale).