Roemenië, Moldavië, IJsland, Hongarije, Denemarken, Albanië, Cyprus, Griekenland, Rusland en Ierland zijn de eerste tien finalisten van het Eurovisiesongfestival. Onze Iris haalde de finale niet. Ze kon de jury en de stemmende kijkers niet overtuigen met haar 'Would You'.

'Ik heb het nummer gebracht zoals het moest zijn', zei Iris na de show. 'Ik heb gevoel gelegd, heb haarjuist gezongen en werd gesteund door mijn backing vocals. Het is jammer dat ik niet doorstoot naar de finale, maar ik kan tevreden terugblikken. Ik heb ervan genoten. Later kan tegen ik mijn kindjes zeggen dat ik het goed heb gedaan op het Eurovisiesongfestival. Ik ben heel blij dat ik van België ben.'

De prestatie van Iris gisteren bleef vooral allemaal strak en sober. Een groot contrast met de andere landen: Montenegro rolde een Paard van Troje het podium op voor het liedje Euro Neuro. Rusland had een groepje stokoude oma's naar Azerbeidzjan gestuurd, Ierland vaardigde een geflipte tweeling af (die vorig jaar al deelnamen), en alle andere landen lieten zich vertegenwoordigen door een langbenige babe.

'Laat die benen zien!'

Eurosongkenner en -scepticus Marcel Vanthilt had nochtans gezegd dat Iris haar vrouwelijkheid moest uitspelen: ‘Laat die benen zien!’ Helaas voor Iris kwamen zelfs die troeven amper in beeld, met dank aan de beeldregisseur.

Met verlies van Iris en winst van favorieten als IJsland en Moldavië was deze halve finale er eentje van het voorspelbare soort. Want ja, ook de babes uit Griekenland, Roemenië en Cyprus gaan door.

Donderdag volgt de tweede halve finale en zaterdag is er dan de grote finale van de liedjeswedstrijd.

Bekijk de prestatie van Iris hier