Londense politie krijgt gadget om telefoondata te downloaden
Foto: flickr (metropoliton police)
Een nieuw systeem laat de Londense politie toe om vrijwel meteen alle data van een mobiele telefoon te downloaden. Met dit gadget kunnen politiediensten sneller ingrijpen in bepaalde situaties, maar het werpt ook de nodige privacybezwaren op.

ACESCO is de naam van een nieuw gadget dat de London Metropolitan Police kan gebruiken in zijn strijd tegen misdaad. Deze kleine computer stelt politiediensten in staat om ter plaatse alle gegevens van een mobiele telefoon te downloaden. Het toestel heeft slechts enkele minuten nodig om het adresboek, alle logbestanden, foto's, video's, sms-berichten en andere data van een telefoon te plukken. Eerder moest een toestel naar een gespecialiseerd forensisch lab gestuurd worden om toegang te krijgen tot de gegevens.

Overheidsinstanties hopen hiermee sneller te kunnen inspelen op gevaarlijke situaties zoals de rellen in juli vorig jaar. De relschoppers maakten toen veelvuldig gebruik van het beveiligde BlackBerry-netwerk, en hoewel BlackBerry de nodige medewerking verleende aan de autoriteiten, konden politiediensten vaak niet snel genoeg ingrijpen.

Dit ACESCO-systeem werpt natuurlijk de nodige privacybezwaren op. Deze technologie leent zich niet alleen makkelijk tot misbruik, het is bovendien onduidelijk wanneer het ingezet mag worden - en of een verdachte bijvoorbeeld al gearresteerd moet zijn. Daarnaast  is het ook vaag wat er daarna met de gedownloade data gebeurt.

Is dit een onmisbaar politiegadget om sneller misdrijven op te lossen, of is het een schandelijke inbreuk op de persoonlijke privacy van de Londenaren en loert Big Brother om de hoek? Wat denken jullie?