Vrouwelijke bazen zijn niet grappig
Foto: shutterstock
Weerklinkt het ene lachsalvo na het andere uit de vergaderzaal? Negen kansen op tien dat de voorzitter van de vergadering een man is. Wanneer vrouwelijke bazen immers een grapje maken, wordt dat in tachtig procent van de gevallen op een doodse stilte ontvangen.

Volgens een studie van taalkundige Judith Baxter van de Britse Aston University vinden werknemers meer dan tachtig van de grapjes die vrouwelijke bazen maken, helemaal niet grappig.

Vrouwen hebben bovendien meer de neiging om zichzelf in een slecht daglicht te plaatsen in hun pogingen humoristisch te zijn. Zeventig procent maakt gebruik van die strategie, maar dat wordt vaak beschouwd als ''gekunsteld, defensief of net gemeen'.

Negentig procent van de grappen die mannen maken, wordt echter wel onthaald op algemeen gelach. Bijgevolg zouden mannen drie keer vaker humor gebruiken dan vrouwen wanneer ze een vergadering leiden.

Voor de studie bestudeerde Baxter 18 maanden lang de spraakpatronen van werknemers van zeven grote bedrijven.

Uit de 600.000 woorden die gebruikt werden tijdens veertien vergaderingen, waarvan de helft geleid werd door een man en de andere helft door een vrouw, leidde ze af dat vrouwen een heel andere soort humor gebruiken dan mannen.