Het slimme Android-startscherm dat zichzelf aanpast
Foto: rr
Chameleon is een app die de startschermen van een Android-tablet fundamenteel anders aanpakt. Je kan verschillende schermen op je tablet instellen die automatisch veranderen op basis van bijvoorbeeld locatie of tijdstip.

Het startscherm van een tablet is zoals het bureaublad van je computer. Je poot icoontjes van programma's neer op de plaats die je wil en stelt het helemaal in naar eigen smaak, maar uiteindelijk is het een vrij statisch gegeven. Android heeft met zijn verschillende startschermen en de mogelijkheid om widgets te gebruiken enkele extra troeven om aparte schermen in te stellen voor thuis, op het werk, enzovoort. Maar de ontwikkelaars van Chameleon gaan nog een stap verder en hebben een app die het startscherm automatisch aanpast aan de plaats waar je je bevindt en het tijdstip van de dag.

Zo kan je je Android-tablet instellen om 's ochtends aan de ontbijttafel meteen de krantenkoppen en het weerbericht te presenteren, en van zodra je op kantoor komt je werkmail en een aantal documenten op je beginscherm te zetten. 

Je kiest zelf hoeveel plaats elk item inneemt op het scherm van Chameleon, dat het traditionele Android-startscherm vervangt. Het enige nadeel aan deze Chameleon-app is dat ze enkel bruikbaar is in landschapsmodus bij Android-tablets die 1280 op 800 beeldpunten tonen. Maar dat is niet het enige nadeel.

Want een zo mogelijk nog grotere belemmering is dat Chameleon nog niet bestaat. De ontwikkelaars zoeken op basis van enkele prototypes financiering via Kickstarter en hopen tegen september klaar te zijn met hun projectje. Voor vijf dollar kan je intekenen op Chameleon.