Geef je BlackBerry een lenteschoonmaak
Foto: rr
Voelt je BlackBerry wat minder vinnig aan dan toen je ’m kocht? Dan is het hoog tijd voor een grondige lenteschoonmaak. Of hoe je smartphone in vijf stappen weer de oude wordt.
 1. Zoals de meeste smartphones houdt je BlackBerry een logboek bij met alle handelingen en gebeurtenissen. Naarmate het groter wordt kan het de telefoon een klein beetje vertragen. Om het logboek leeg te maken: houd de Alt-toets ingedrukt en druk achtereenvolgens op de letters L-G-L-G. Ga daarna naar het BlackBerry-menu en kies voor Logbestand wissen.
   
 2. Wis zo nu en dan de cache-bestanden van de browser. Start de browser op, druk op de menutoets en kies Opties. Scrol in het volgende venster helemaal naar beneden, naar het onderdeel Browsergegevens wissen. Zet hier een vinkje bij Cache (en eventueel bij de andere items die verwijderd mogen worden) en bevestig met Nu wissen.
   
 3. Maak zoveel mogelijk gebruik van het externe geheugen van de telefoon, bijvoorbeeld door foto’s, muziek en filmpjes op de geheugenkaart te bewaren. Daar is een speciale instelling voor: ga via de Opties naar het onderdeel Toestel, klik door naar Opslag en zet daar een vinkje bij Ondersteuning voor extern geheugen.
   
 4. In BlackBerry Messenger (BBM) heb je wellicht de nodige groepen van contactpersonen aangemaakt. Een grote verzameling van zulke groepen kan de telefoon trager maken. Beperk je dus tot de meest noodzakelijke BBM Groups.
   
 5. Voer om de zoveel tijd eens een ‘zachte reset’ uit. Druk hiervoor gelijktijdig de volgende drie toetsen van het keyboard in: Alt, de rechter (!) Shift-toets (aA) en Del. Bij een zachte reset gaan geen gegevens verloren.