Liberale vakbond wint bij sociale verkiezingen
Foto: An Nelissen
De liberale vakbond heeft voor het eerst de kaap van 10 procent gerond. ACV blijft de grootste vakbond in het land. Dat blijkt uit de uitslagen van de sociale verkiezingen die dinsdag zijn bekendgemaakt.

ACV haalde voor de ondernemingsraden 51,7 procent van de stemmen. Dat is een lichte achteruitgang tegen 2008 (52,5 procent). ABVV was goed voor 35,5 procent, tegen 36,2 procent vier jaar geleden. De liberale vakbond springt van 9,7 procent naar 11,3 procent.

In de comités voor preventie en bescherming op het werk haalt ACV 52,3 procent van de stemmen (53,4 procent in 2008), ABVV 36,4 procent (36,7 procent) en ACLVB 11,3 procent (9,8 procent).

De voorzitter van de liberale vakbond, Jan Vercamst, spreekt in een eerste reactie van een 'historisch resultaat'. Zijn vakbond rondde voor het eerste de kaap van 10 procent.

Bij het ACV, nog steeds de grootste vakbond, toonde voorzitter Marc Leemans zich tevreden met de uitslag. 'Op basis van deze voorlopige resultaten kunnen we zeggen dat we opnieuw een zeer goede koers hebben gereden. We winnen ook deze ronde met een afgetekende voorsprong, met weliswaar een minuutje minder.'

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw was tevreden dat de socialistische vakbond het resultaat kon handhaven, en was ook tevreden over de groei in de sector van de social-profit. Voor Anne Demelenne, algemeen secretaris, bevestigen de cijfers de vakbond in de mobilisatie voor koopkracht en het behoud van de index. 

Bij de NCK, de kleinere vakbond voor kaderleden, betreurt men de lage participatiegraad bij kaderleden: amper 50 procent in die bedrijven waar ze mogen stemmen.