In een nieuwe nacht van betogingen zijn in het Canadese Montréal tien gewonden gevallen, onder wie vier politie-agenten. Er werden meer dan honderd mensen opgepakt.

De betoging was illegaal omdat de route niet was bekendgemaakt aan de politie, zoals voorzien in een een speciale, tijdelijke, noodwet die een einde moet maken een het aanslepende studentenconflict in de provincie Québec.

De ordetroepen gaven geen cijfers vrij over het aantal betogers, maar volgens lokale media stonden gisteren duizenden mensen aan de start. Er sneuvelden ramen van winkels. Na de arrestaties rond 22.00 uur lokale tijd, splitsten de manifestanten zich op in verschillende groepjes. Dat leidde volgens de lokale pers tot chaos in het centrum van de stad.

Inschrijvingsgeld

Het protest tegen de besparingen duurt al drie maanden. De bal ging aan het rollen toen de Québecse regering besliste het inschrijvingsgeld aan universiteiten de komende vijf jaar stap voor stap met 75 procent te verhogen.

De 'speciale wet' die de protesten moest beteugelen, maakte de betogingen gewelddadiger. Het parlement keurde de wet vrijdag goed. Het recht om te manifesteren wordt erdoor beperkt en overtreders riskeren zware straffen.