Bijna tweeduizend mensen zijn gisteren in het Braziliaanse Sao Paulo samengekomen voor het slotoffensief van een protestcampagne tegen een omstreden wet die de deur opent voor een verdere ontbossing van het Amazonewoud. Alle ogen zijn gericht op president Rousseff.

De betogers eisen dat de Braziliaanse president Dilma Rousseff haar veto uitspreekt over de onlangs goedgekeurde versoepeling van de boswet.  Ze heeft daarvoor de tijd tot 25 mei. De wet komt bijzonder ongelegen voor het imago van Brazilië, dat volgende maand als gastheer optreedt voor de Rio+20-top, een VN-conferentie over duurzame ontwikkeling.

Brazilië bezit 60 procent van het Amazonewoud, het grootste regenwoud ter wereld, en het land wordt beschouwd als een voorbeeld in de regio van hoe bossen beheerd moeten worden.

Landbouwlobby

De manifestatie van zondag vormt het sluitstuk van een nationale campagne die de dag na de goedkeuring van de wet in het parlement op 25 april werd gelanceerd. De hervorming van de boswet werd aanzien als een overwinning van de machtige landbouwlobby op de milieuactivisten, die vrezen voor de vernietiging van duizenden vierkante kilometers Amazonewoud.

In de nieuwe boswet krijgen landbouwers en veehouders meer ruimte om in beschermde gebieden in het regenwoud - langs rivieren en op berghellingen - vee te houden of land te bewerken.

Bovendien verleent de wet amnestie voor illegale ontbossing voor juli 2008. Volgens experts zou Dilma Roussef overwegen om haar veto te stellen tegen de amnestieregeling.