In de Canadese provincie Québec heeft het parlement vrijdag een 'speciale wet' goedgekeurd die een einde moet maken aan het reeds veertien weken aanslepende studentenconflict. Het voorstel van de regering van premier Jean Charest stuit echter op scherpe kritiek.

De tekst, die met 68 tegen 48 stemmen is goedgekeurd, beperkt het recht om te manifesteren en bevat zware straffen voor overtreders. Betogen zonder voorafgaand fiat van de politie wordt verboden en samenscholingen op minder dan 50 meter van schoolgebouwen zijn voortaan uit den boze.

Oppositieleidster Pauline Marois sprak na afloop van de stemming in het regionale parlement van 'één van de meest sombere dagen in de democratie van Québec'. Ze vroeg de burgers wel om de wet te respecteren.

In Québec staken de studenten al sinds februari tegen de geplande verhoging van het inschrijvingsgeld. Volgens de laatste versie van het plan zouden de kosten met meer dan 80 procent stijgen over een periode van zeven jaar. Zo zal het inschrijvingsgeld uiteindelijk bijna 4.000 dollar bedragen. De regering voert wel aan dat tegelijkertijd ook de beurzen en leningen worden opgetrokken.