Weinig gadgets hebben zo’n hoge hebfactor als de AR.Drone, de telegeleide ‘quadricopter’ van Parrot die je met je smartphone of tablet bestuurt. Begin juni verschijnt de langverwachte opvolger van het speleding, die onder meer een HD-videocamera en een nieuwe, dummy-bestendige vliegmodus toevoegt. Mobilia mocht er alvast een proefvlucht mee maken.

Net als z’n voorganger werkt de AR.Drone 2.0 zowel samen met de iApparaten van Apple als met Android-toestellen. De speciale FreeFlight-app die je daarvoor nodig hebt kun je gratis downloaden. AR.Drone en smartphone (of tablet) communiceren met elkaar via een directe wifi-verbinding. Een bestaande draadloze infrastructuur zoals je thuisnetwerk is met andere woorden niet nodig, en dat betekent meteen dat je de quadricopter quasi overal kan gebruiken.

Perfect stil

Wat onmiddellijk opvalt aan de AR.Drone 2.0, naast het vernieuwde design, is dat het toestel een stuk stabieler in de lucht hangt. Dat komt omdat het bestaande arsenaal aan meetinstrumenten (een drie-assige gyroscoop, twee ultrasone sensoren, versnellingsmeter en een camera) werd uitgebreid met een nauwkeurige druksensor die constant de hoogte in de gaten houdt. Resultaat: wanneer je de AR.Drone 2.0 laat opstijgen en vervolgens alle knoppen loslaat, blijft het toestel – op ongeveer één meter hoogte – perfect stil hangen.

Hoe uitgebalanceerd de AR.Drone is blijkt eens te meer wanneer je – door op de stuurknop te tikken – een zogeheten Flip uitvoert. Het gadget gaat dan in een fractie van een seconde over de kop waarna-ie zichzelf onmiddellijk weer stabiliseert. Indrukwekkend om te zien, die stunt.

Om weg te vliegen volstaat het om de smartphone in de gewenste richting te kantelen, de hoogte regel je met je een aanraaktoets. Draaien kan natuurlijk ook. In het verleden moest je dan wel heel goed nadenken wat je deed, want naar voren tilten betekende plots achteruit of zijwaarts vliegen.

De nieuwe ‘dummy-proof’ modus Absolute Flight past daar een mouw aan: welke kant de ‘neus’ van de quadricopter ook op wijst, het toestel vliegt altijd in de richting waarin jij kantelt. Voor de meer ervaren piloot blijft de oorspronkelijke, minder crash-bestendige Relative Flight-modus overigens als vanouds beschikbaar.

Filmen in HD

Foto’s maken kon al met de AR.Drone, maar de verbeterde camera in de neus stelt je nu ook in staat om in volle vlucht filmpjes te schieten, en dat zelfs in het HD-formaat (1.280 x 720 beeldpunten). De gemaakte opnames sluis je desgewenst meteen door naar videosite YouTube of je kopieert ze via de USB-poort op het toestel naar een geheugenstick.

Parrot levert de AR.Drone 2.0 compleet met een lithium-polymeer batterij (die per laadbeurt helaas maar een krap kwartier meegaat) en twee zogeheten rompen: een gestroomlijnde kap voor vluchten in de buitenlucht en een kap voor binnen, die de propellers beschermt wanneer je per ongeluk tegen een muur of kast botst. De prijs van het übergadget blijft met € 299 ongewijzigd.

Rond de AR.Drone is inmiddels trouwens een compleet ecosysteem gegroeid met een bloeiende handel in reserveonderdelen (vroeg of laat gaat er wel eens wat stuk) en los verkrijgbare augmented reality-apps waarin je virtuele vijanden uit de lucht moet knallen. Sinds kort levert Parrot zelfs een heus AR.Race-pakket met twee opblaasbare pylonen van 2,50 meter en een ring van 1,80 meter waarop je je vliegkunsten kan botvieren.