Licht op groen voor obesitas-medicijn in de VS
Zeventig procent van de Amerikanen is te dik. Foto: © Photo News
In de VS heeft een raad van specialisten het licht op groen gezet voor een nieuw medicijn tegen zwaarlijvigheid. Ook een preventief middel tegen HIV-besmettingen kreeg groen licht.

De experts moeten een advies geven aan de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA, de Food and Drug Administration. Die beslist autonoom.

Ze adviseren om een anti-obesitas middel van het Amerikaanse farmabedrijf Arena toe te laten. De voordelen van de pil (lorcaserin) wegen op tegen mogelijke risico's, oordelen de experts.

Meer dan 78 miljoen Amerikanen zijn zwaarlijvig. Er bestaan maar weinig behandelingen, die niet altijd even doeltreffend zijn.

Preventief middel tegen HIV

Ook een preventief middel tegen HIV-besmetting kreeg groen licht van de experten. Dat is voor het eerst. Het middel (truvada) van farmabedrijf Gilead wordt al voorgeschreven aan HIV-patiënten, maar zou, als de FDA de experten volgt, nu ook preventief kunnen worden voorgeschreven aan gezonde mensen.

De meningen over het preventief toedienen van het medicijn zijn verdeeld. Tegenstanders argumenteren dat het medicijn voor een vals gevoel van veiligheid en meer risicovol gedrag kan zorgen. De voorstanders zeggen dat die nadelen niet opwegen tegen de voordelen van minder HIV-infecties.