Bedrijf mag maaltijdcheque geven in plaats van ecocheque
Foto: if
Bedrijven mogen maaltijdcheques geven in de plaats van ecocheques. Dat liet minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) weten in de Kamercommissie Sociale Zaken, zo schrijven De Tijd en L'Echo.

De minister heeft al op 10 februari een koninklijk besluit ter zake laten publiceren, op vraag van de sociale partners. Meteen lijkt de weinig populaire ecocheque, die voor ecologische en milieuvriendelijke aankopen gebruikt kan worden, helemaal op zijn retour. 

Voor bedrijven bracht de ecocheque heel wat bijkomende administratieve kosten mee.

Volgens Unizo boden de sectoren die nog werkten met de ecocheque hun werknemers in de praktijk al vaak onmiddellijk de mogelijkheid die cheques om te zetten in een gelijkwaardig voordeel, bijvoorbeeld via de invoering of de verhoging van de maaltijdcheques.

Toch denkt Edenred, een van de twee bedrijven die ecocheques uitgeven, niet dat het einde nabij is. 'Ondanks het koninklijk besluit hebben wij over de eerste vier maanden van dit jaar bijna 30 procent meer ecocheques uitgegeven dan in dezelfde periode in 2011', aldus Fanny Charpentier, de woordvoerster van Edenred. Volgens haar is ook het aantal bestellingen gestegen.