De stijlregels van ontwerpster Isabel Marant
Een silhouet uit de herfst/wintercollectie 2013 Foto: AFP
De Franse ontwerpster Isabel Marant slaagt er seizoen na seizoen om de je-ne-sais-quoi-stijl van de echte Parisiennes te vatten. Ze deelde haar ultieme stijltips met online boetiek Net-a-Porter.

Functioneel, maar toch eigenwijs. Een beetje boho en een beetje rock 'n roll. De silhouetten van Isabel Marant sluiten perfect aan bij de stijl van de Parisienne, en sinds de opstart van haar label in 1994 kan Marant steeds meer modezieltjes bekoren. De Franse ontwerpster is er met haar sneaker wedges bovendien in geslaagd om fashionista's wereldwijd hun hakken te laten verruilen voor sneakers.

Nochtans houdt Marant niet vast aan moeilijke regels of mysterieuze stijlgeheimen. Integendeel, stijl is voor haar weten wat bij je persoonlijkheid past. 'Je kunt geen formule samenstellen om er prachtig uit te zien, het is een kwestie van persoonlijkheid. Je moet niet zomaar een hanger voor een label worden', vindt de ontwerpster. Daarom bewonderde ze net de stijl van Serge Gainsbourg en Diana Vreeland.

Verder is simpel het sleutelwoord. 'We gaan terug naar een meer essentiële, realistische look die gemakkelijk te dragen is in het dagelijkse leven.' Je houdt die silhouetten interessant door contrasten. 'Oversized jasjes moeten gedragen worden op een smal silhouet, een short of strakke jurk', aldus Marant.

En wat is dan het geheim van een Parisienne en haar elegante, doch casual Franse stijl? 'Een Franse vrouw besteedt aandacht aan hoe ze eruit ziet, maar ze laat dat nooit zien.'