Rothko haalt recordprijs in New York
Orange, red, yellow werd door Rothko geschilderd in 1961. Foto: afp, belga
In New York is dinsdag een werk van de abstract-expressionistische Amerikaanse schilder Mark Rothko voor 86,9 miljoen dollar (66,9 miljoen euro) door veilinghuis Christie's verkocht. Het gaat om een nieuw record voor een werk van naoorlogse kunst.

'Orange, red, yellow', geschilderd in 1961, brak het vorige record voor een werk van Rothko en is ook het duurst verkochte werk van hedendaagse kunst. Het vorige record bedroeg 72,84 miljoen dollar voor 'Centre blanc', dat in 2007 geveild werd. Het veilinghuis plaatste de waarde van het werk tussen 35 en 45 miljoen dollar.

Het schilderij maakte deel uit van de collectie van de vorig jaar gestorven filantroop David Pincus en was de jongste jaren in bruikleen te zien in het Philadelphia Museum of Art.

Emigrant

Mark Rothko zag in 1903 het levenslicht in Letland. Als kind nog emigreerde hij in 1913 met zijn familie naar de Verenigde Staten. In 1960 brak hij door. In 1970 pleegde hij in New York zelfmoord.

Hij is bekend voor zijn abstracte schilderijen op groot formaat, waarvan de kleurige rechthoekige vlakken de illusie van beweging doen ontstaan.