Belgisch bedrijfje komt met budget-tablets voor het onderwijs
Foto: rr
Het Belgische opstartbedrijfje Tabbled (Tablets for Education) brengt een reeks ’budget-tablets’ op de markt die op maat gemaakt zijn van het onderwijs. Een instapmodel kost maar 99 euro, wat een pak goedkoper is dan de populaire iPad die sommige scholen verplicht willen invoeren. Dat bericht het ICT-vakblad Data News.

Tabbled is een Vlaamse tech start-up die voortvloeit uit de gelijknamige vzw. Aanvankelijk was het de bedoeling om te onderzoeken hoe technologie kan worden ingezet in het onderwijs, maar intussen begeeft het bedrijfje zich in zekere zin op het terrein van Apple met een reeks budgettoestellen die moeten concurreren met de populaire iPad.

"Bij het zoeken naar een juiste hard- en softwareconfiguratie voor de Tabbled-toestellen kwamen er steevast drie elementen bovendrijven", vertelt algemeen directeur Wouter Bouchez. "Dat waren prijs, gebruiksgemak en een open en flexibel systeem dat gemakkelijk geënt kan worden op de bestaande informatica-infrastructuur van de scholen." In Hong Kong vond hij een betrouwbare tabletfabrikant om mee in zee te gaan.

"We vinden dat alle leerlingen een tablet moeten kunnen kopen, en laten de keuze aan de ouders", zegt Bouchez aan Data News.

"Gaan ze voor het goedkope model, of kiezen ze de duurdere versie (vanaf 149 euro)? Het instapmodel is ongeveer 20 euro goedkoper dan de gemiddelde prijs van het verplichte wetenschappelijke rekentoestel in het ASO, en een kleine 400 euro goedkoper dan de iPad 3."

De Tabbled-toestellen worden al getest in een 40-tal Vlaamse scholen. De start-up zou volgend schooljaar tussen de 5.000 en de 15.000 tablets aan de man willen brengen.