Laat je foto's je locatie niet verklappen
Foto: mvdv
Je staat er wellicht niet bij stil, maar aan foto's die je met je smartphone maakt wordt automatisch de locatie gekoppeld. Deel je die info liever niet? Dan is daar is een app voor.

De foto's die je met een moderne smartphone schiet en online slingert bevatten allemaal een geotag: de geografische coördinaten van de plek waar je de kiekjes maakte, en waar je misschien nog steeds bent. Met Pixelgarde kan je die info verwijderen. 

De geotag maakt deel uit van het zogeheten EXIF-bestandje dat elke foto vergezelt. Daarin staan onder andere ook de datum en tijd, het type camera en de gebruikte camera-instellingen. Pixelgarde sloopt desgewenst al die 'persoonlijke' gegevens uit het beeld, maar in dit artikel beperken we ons even tot de geotag.

Je kan Pixelgarde bestaande foto's laten strippen (uit je bibliotheek), maar het is ook mogelijk om rechtstreeks vanuit de app te fotograferen. In dat geval haalt de Auto Remove-functie de geotag direct na de opname al weg. Verwijder je de gegevens liever manueel, dan heb je de keuze uit drie mogelijkheden: wis alle persoonlijke data, alleen de geografische coördinaten of enkel de datum en tijd.

Pixelgarde is gratis beschikbaar voor zowel Android als iOS. Maar waarschijnlijk staan er op je computer ook nog een heleboel (eerder geïmporteerde) foto's met een geotag erin. Die kan je te lijf gaan met de pc- of Mac-versie van Pixelgarde – hier gratis te downloaden.