Maak geheugen vrij op je Android

Android-foons zijn geweldige toestellen, maar een overvol intern geheugen kan je plezier vergallen. Met deze schoonmaaktips maak je weer felbegeerde opslagruimte vrij.

Android-foons zijn net minicomputers, maar helaas hebben ze ook wat van de kwalen van hun grotere broers geërfd. Hoewel moderne pc's er niet zo'n last meer van hebben, is een van de meest geziene kwalen voor je smartphone ruimtegebrek. Gelukkig is daar iets aan te doen.

Gebruik een verhuurbedrijf

Helaas is het niet bij alle Android-apps mogelijk om ze te installeren op verwisselbaar SD-geheugen, maar met App 2 SD kan je in een keer controleren bij welke apps dat wel mogelijk is. Het is niet alleen in staat om snel en effectief apps te transporteren naar je ruimere SD-kaartje, maar laat je na installatie van een nieuwe app ook automatisch weten of het mogelijk is om het over te zetten. Zo houd je het interne geheugen schoon en voorkom je dat je Android-foon afremt.

Grote schoonmaak

Soms moet je iets verliezen om iets anders te kunnen winnen. Als je met ruimtegebrek zit op je Android-foon is soms de beste oplossing eens goed naar je appbibliotheek te kijken en de games en programma's te verwijderen die je toch nauwelijks gebruikt. Met het gratis Easy Uninstaller maak je het jezelf wat makkelijker. Met dit handige tooltje kun je in een overzicht snel selecteren van welke ongebruikte apps af wilt, waarna je ze in een keer kunt verwijderen.

Verander van browser

Wat op een Windows-pc geldt, is ook van toepassing op Android: als je je browser niet regelmatig opschoont, vertraagt hij je toestel. Ga daarom naar de instellingen van je Android-browser en wis de browsercache en cookies.

Helaas staat de standaard Android-browser je niet toe om je cache op te slaan op verwisselbaar geheugen, maar gelukkig is dit wel mogelijk met de uitstekende gratis Dolphin Browser. Ga in deze app naar de geavanceerde instellingen en kies voor de optie cache to SD om je surfervaring radicaal te verbeteren en ook je telefoon een stukje schoner te houden.

Kijk naar de knelpunten

Net als bij Windows is het mogelijk om via externe software te ontdekken waar al die megabytes naar toe zijn gevlogen. Met DiskUsage zie in een grafisch overzicht welke apps of media de meeste ruimte inneemt, zodat je op efficiënte manier maatregelen kunt nemen.

Wis je adresboek

Nee, met deze tip bedoelen we niet dat je al je contactdata van je telefoon moet wissen. Maar we willen wel zeggen dat de contactdatabase van Android-foons na verloop van tijd erg log kan worden. Je kunt dit oplossen door eerst een back-up te maken van al je contacten, via de export van een csv-bestand, maar ook via Google zelf of een andere derde partij als GO Backup of Backup Contacts.

Pas nadat je dit hebt gedaan, kun je de contacten op je smartphone wissen, waarna je via synchronisatie de contacten weer terughaalt. De database zou nu weer zijn normale proporties moeten hebben, al zal je dit regelmatig moeten herhalen.

Sport
 1. Video Dendoncker kan met Anderlecht kloof slaan: "Zou mooi zijn"
 2. GP van de USA: eerste oefensessie: Mercedes dominant, Hamilton snelste
 3. Video Neymar zet krabbel onder hallucinant contract bij Barcelona
 4. Video Preud'homme: "In België is geen enkele ploeg favoriet tegen Club in Brugge"
 5. Oostenrijkse nationale doelman is zes maanden out
 6. Courtois tegen Batshuayi: "Schrijf om te beginnen mijn naam eens juist!"
 7. Guardiola stelt Vincent Kompany gerust
 8. Foto Kerber is “Speelster van het Jaar” en poseert samen met collega’s voor start van Finals
 9. Minsk gaat Europese Spelen van 2019 organiseren
 10. Keukeleire sneuvelt met de meet in zicht in Abu Dhabi
 11. Limburg United strikt IJslander Vihjalmsson maar verliest Vanwijn
 12. Kerber leidt rode groep, Radwanska voert witte groep aan op WTA Finals
 13. Match Of The Day-presentator Lineker zwaar aangevallen na uitspraken over vluchtelingen
 14. Yannik Reuter stoot door naar halve finales in Brest
 15. Nieuw contract en monsteropstapclausule voor Carrasco
 16. Geen medaille voor Pieter Timmers op 100m in Singapore
 17. Video Ferrari-piloot Kimi Raikkonen blikt vooruit naar de GP van de USA
 18. Zondag Wereldbeker op de Cauberg: Generale repetitie voor WK 2018
 19. Tom Meeusen: “Ik kan alleen maar zeggen dat ik mijn best doe”
 20. Emma Meesseman wint Europese Supercup