François Hollande wordt de nieuwe Franse president. Dat blijkt uit de resultaten van de tweede en beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen: hij haalt het met 51,67 procent van de stemmen, tegenover Nicolas Sarkozy die op 48 procent blijft steken .

Officiële cijfers mochten in Frankrijk zelf pas na het sluiten van de stembureaus bekendgemaakt worden. Toen dat  klokslag 20 uur gebeurde raakte, werd bevestigd wat er al de hele namiddag zat aan te komen: de socialist François Hollande wordt de nieuwe president. 

Exitpolls die buiten Frankrijk verspreid werden, hadden dat immers al een overwinning van Hollande aangegeven. Ook de eerste - officieuze - resultaten vanuit de overzeese gebieden, waar enkele stemlokalen de deuren al vroeger sloten, wezen doorgaans op winst voor Hollande.

De opkomst lag redelijk hoog, ondanks het feit dat de meeste mensen in de eerste ronde van de verkiezingen voor andere kandidaten hadden gestemd. Om 17 uur was 71,96 procent van de Franse kiesgerechtigden komen stemmen, iets meer dan in de eerste ronde. Maar vijf jaar geleden lag de opkomst nog hoger: die bedroeg toen om 15 uur 75,11 procent.

'Kiezen voor verandering'

'De Fransen hebben voor verandering gekozen', zei François Hollande zondagavond bij zijn overwinningstoespraak in zijn thuisstad Tulle, waar duizenden aanhangers hem toejuichten. Hij gaf duidelijk te verstaan dat er een nieuwe wind zal waaien door het Elysée. 'De verandering begint nu', riep hij uit.

Volgens Hollande lopen er te veel breuklijnen door de maatschappij en daar moet verandering in komen. 'Er is maar één Frankrijk, één natie', aldus Hollande die te kennen gaf dat hij president 'van alle Fransen' zal zijn. 'Van een land waar iedereen gelijke rechten en plichten heeft.'

Feestje in Parijs

Ondertussen verzamelden de aanhangers van Hollande in Parijs zich op het plein van de Bastille. Traditionele slogans als "on a gagné" werden daar verweven met "Sarkozy, c’est fini".

Al gauw was er geen doorkomen meer aan op de Place de la Bastille, waar links ook 31 jaar geleden, na de eerste overwinning van François Mitterand, had verzameld. Enkele aanhangers van de nieuwe president François Hollande probeerden de gedenkzuil op het plein te beklimmen. Champagne werd ontkurkt en rode rookbommen aangestoken.

Ook in andere Franse steden werd er feest gevierd omdat na zeventien jaar nog eens een socialist het Elysée controleert. In Rennes bijvoorbeeld, waar PS in de eerste ronde het meeste stemmen won, werd een spandoek aan het gemeentehuis gehangen: "La gauche acte II. François is back".
 

President zonder ervaring

Met Hollande hebben de Fransen gekozen voor een man met relatief weinig bestuurservaring. Zo was hij nooit minister en nam hij voor de eerste keer deel aan de presidentsverkiezingen. Hij kreeg bij aanvang de kritiek een 'man van het apparaat' te zijn. Maar dankzij de groeiende afkeer bij de bevolking voor zetelend president Nicolas Sarkozy én een foutloze campagne, haalde Hollande een meerderheid van de stemmen.

Niemand geloofde aanvankelijk in de kansen van Hollande, een volksvertegenwoordiger uit het landelijke departement Corrèze in het centrum van Frankrijk. De bevolking leerde hem echter kennen als een man vol humor en erg strijdlustig, constant bezig met zijn programma. 'Hij is veranderd. Het is alsof hij na verloop van tijd in het pak (van president) pastte', verklaarde zijn partner Valérie Trierweiler. 'Hij is helemaal klaar voor deze job.'